Брезовци почетоха Националния празник и минаха по стъпките на Добри войвода

Автор: Plovdiv Now 11742
Брезовци почетоха Националния празник и минаха по стъпките на Добри войвода
С тържествено издигане на трибагреника под звуците на националния химн започна честването на 145 години от Освобождението на България в Брезово. Честта да вдигне флага се падна на единадесетокласника от ПГ по хранителни технологии и техника Асен Трампов. Аплодисментите на присъстващите предизвика 6-годишната Ася Момнева от трета група на ДГ „Вела Благоева“, която изпълни „Аз съм българче“.
 
„Нека днес се поклоним пред мъчениците на свободата, нека си спомним за кръста, който носим, за вярата и борбата, за книжовниците и будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане. И да не забравяме, че саможертвата на хилядите воини освободители, техният подвиг са измерение за националното ни достойнство и бъдеще“, каза в словото си заместник-кметът на община Брезово Иван Тачев.
 
Шествие пое от центъра до южния парк, където бе поднесен венец пред паметника на героите, загинали за свободата и независимостта на отечеството.
 
Честването продължи от центъра на Брезово в Розовец, където цветя пред първия хайдушки паметник – този на Добри войвода в село Розовец, поднесе председателят на комисията по култура и образование в Общинския съвет Нина Аврамова.
„Това е един от забравените герои, който е бил знаменосец в четата на Ангел войвода. С четата се подвизава в Родопите, Рила, Сакар и Странджа. След това става пръв помощник и знаменосец в четата на Лефтер войвода, която се бори не само срещу потисничеството, но и против социалното неравенство в империята. За Добри войвода и неговите четници в Мала Азия пише Христо Ботев. Чрез революционния комитет в Рахманлии доставя до Васил Левски значителна сума пари за закупуването на печатарска техника за БРЦК в Букурещ“, припомни факти от живота на героя историкът Радко Шопов. Признателни българи издигат в негова чест паметник още през 1939 г.
 
След поклонението пред паметника на Добри войвода, групата се отправи към лобното му място.
 
Източник: Община Брезово
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина