Брезово става първата зелена община в България

Автор: Plovdiv Now 16112
Брезово става първата зелена община в България

Стратегия за развитие на биологичното земеделие и животновъдство в региона е разработила община Брезово. „Целта ни е да ползваме всички природни дадености и върху земята ни, която е една от най-плодородните в страната, да се отглежда само екологично чиста храна“, коментира кметът Христо Енков пред 24chasa.bg.

Предстои Общинският съвет в Брезово да одобри „Стратегията за ефективно местно развитие чрез активизиране на съществуващите териториални ресурси и в партньорство с местната общност, граждански структури и бизнес“.

Финансирането се очаква да дойде по линия на Европейското икономическо пространство чрез Националното сдружение на общините по проекта GALOP.

"Неслучайно сме се ориентирали към тази зелена стратегия. Районът, който обхваща близо 450 кв. км. от Тракийското поле, е един от най-съхранените. При нас са едни от най-чистите кътчета в страната и Европа с кристален въздух и природа, особено около селата Златосел и Дондуково", припомня кметът.

Стратегията за развитие предвижда в района да се изгради индустриален парк, в който да намират място само иновативни производства, които отговарят на условията за чистота и безопасност на почвата, водата и въздуха. Производствата ще се координират от консултантски център, създаден съвместно с Аграрния университет в Пловдив. "Общината е с голям потенциал за привличане на инвеститори от този сектор", смята кметът.

Една от предпоставките е, че индустриалните зони край Раковски и Стряма вече не разполагат със свободни терени. Още в началото на миналия век в района са се лекували хора с белодробни заболявания, защото въздухът е силно наситен с кислород, заради естественото течение, което идва от билото на Средна гора, посочи Енков.

развива екологично чисто производство в областта на гъбарството и пчеларството и ще разкрие около 60 работни места, коментира кметът и отказа подробности. Преди 2 години Брезово успя да сертифицира южната част на общината откъм Средна гора, като екологично чиста и обяви намеренията си да превърне района в първата зелена община в България.

Още в началото на миналия век в района са се лекували хора с белодробни заболявания, защото въздухът е силно наситен с кислород, заради естественото течение, което идва от билото на Средна гора, посочи Енков.

Скоро ще приключи и ремонтът на пътя Раковски -Брезово, което ще улесни логистиката на местните производители, смята кметът. Той и Общинският съвет в момента водят разговори с потенциален инвеститор, който има намерение да сложи началото на индустриална зона.

По първоначална информация той ще развива екологично чисто производство в областта на гъбарството и пчеларството и ще разкрие около 60 работни места, коментира кметът и отказа подробности.

Преди 2 години Брезово успя да сертифицира южната част на общината откъм Средна гора, като екологично чиста и обяви намеренията си да превърне района в първата зелена община в България.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина