Брезово отбеляза рождението на Златю Бояджиев, откриха паметника на художника

Автор: Мария Луцова 15402
Брезово отбеляза рождението на Златю Бояджиев, откриха паметника на художника

Брезово почете 117-годишнината от рождението на големия български художник Златю Бояджиев със специална церемония по откриването на паметника му. Десетки местни жители, творци и общественици се събраха пред скулптурната творба на проф. Димитър Рашков, за да си спомнят за артиста, оставил знакова диря в българското изкуство, пише plovdivtime.bg.

„Неговата личност е Вселена, картините му озаряват и правят човек щастлив”, каза водещият на церемонията Боян Ранделов. Той прочете стихове, посветени на него, и припомни думите на художника Светлин Русев, който нарича Бояджиев „древен жрец, който катери еднакво успешно и Стария град, и Асеновград, и Брезово, та чак до Монмартър”.

Веднага след това авторът на скулптурата Димитър Рашков и кметът на Брезово Христо Енков откриха творбата.

„Няма толкова голям и значим художник за българската култура като Златю Бояджиев. Господ го е дарил и той ни е оставил една Вселена”, каза председателят на фондация „Златю Бояджиев” Димитър Пампулов.  Тя е основана съвсем наскоро и неин почетен председател е президентът Петър Стоянов (1997-2002г.). Фондацията има за цел да възроди и издигне имиджа на изкуството, оставено от Златю Бояджиев – както в България, така и по света.

От името на семейството на големия художник своите благодарности към Брезово поднесе внукът Златин Бояджиев. Той подчерта,че въпреки че е бил световен творец , неговият дядо винаги се е завръщал към родния град. На финала на церемонията Златин Бояджиев припомни думите на друг знаков художник и съмишленик на дядо му – Васил Бараков: „Златю е извън и вътре във времето, защото само времето може да се бори с него”.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина