Бизнесмен възстанови и отвори родната къща на Златю Бояджиев в Брезово

Автор: Добринка Димова 104436
Бизнесмен възстанови и отвори родната къща на Златю Бояджиев в Брезово

„Златю Бояджиев цял живот се е борил с препятствията, които съдбата е изправяла пред неговия талант и призвание. Името му се е превърнало в синоним на необикновено свръхчовешко упорство, увенчано с чутовна победа. Победа на духа, на творческата енергия, на българския гений”. Тези думи на Димитър Аврамов посрещат посетителите в родната къща на талантливия ни живописец.

На 22 октомври, когато се навършиха 116 години от рождението на безсмъртния творец, в дома му бе подредена експозиция с репродукции на някои от най-известните платна на Златю Бояджиев. В двете стаи на втория етаж, запазени в автентичния им вид, любителите на класическата българска живопис могат да видят „Брезовски овчари”, „На нивата”, „Селяни от Брезово”, „Апокалипсис”, „Помен”, "Портрет на бащата на художника", "Майката на художника", "Семеен портрет", "Портрет на младо момиче". Посетителите могат да се насладят също на „Нашият двор”, „Селяни от Брезово”, „Бараците”  и любопитното платно „Клане на прасе” – действието се развива в родната му къща, която се вижда на заден план.

Години наред къщата на художника е била собственост на англичанин и единствено паметната плоча на стената напомня, че тук е роден и живял Златю Бояджиев. Наскоро тя е закупена от бизнесмена Николай Гачев, който решава да я възстанови и отвори за жителите и гостите на града.

„Големият художник се ражда в тази къща на 22 октомври 1903 г. Идеята на баща му е да го направи търговец. Затова след като завършва местното училище в Брезово, го изпраща в Търговската гимназия в Пловдив, която той завършва доста късно. А тефтерите на баща му винаги били изрисувани с картини”, разказва пред TrafficNews Радню Шопов от Туристическия информационен център в Брезово.

През 1927 г. Златю отива да учи в Художествената академия в София, която завършва 1932 г. Първоначално става учител по рисуване. След това до 1951 г. работи в Археологическия музей в Пловдив. Времето съвпада с първия период в творчеството му. В същата година художникът получава тежък инсулт и се парализира дясната му половина. След няколко години започва да рисува с лявата ръка.

Първият период на творчеството му се характеризира със стилови влияния, типични за холандската живопис от XVI-XVII в. Работата му се отличава с неокласически маниер при композирането на сцени със сюжети от селския бит.

През първия период Златю Бояджиев създава най-ценните си платна. Повечето от тях в момента са в големите държавни музеи и галерии. Това е висока европейска живопис, приложена към българската действителност. Най-известните му платна от този период са: "Брезовски овчари", "На нивата", „Свинарка", "Мини Перник", "Бригадири" и др. През втория период стилът му се променя.  Златю Бояджиев създава стотици композиции, портрети и пейзажи с подчертана експресия и драматизъм. Някои от творбите му привличат със своята сюжетна занимателност, други са изпълнени със странни образи, често криещи в себе си символичен смисъл. Платна от този период са: "Село Брезово", "Към кланиците”.

„Брезовци още помнят галерията в читалището, действала до началото на 90-те на 20-ти век. Сега с тази експозиция от картини на Златю Бояджиев галерията се възроди, а художникът се завърна в града, където е роден”, смята Радню Шопов.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина