Безразборна сеч пресушава изворите край Брезово

Автор: Парашкева Иванова 9367
Безразборна сеч пресушава изворите край Брезово

Мащабна сеч в Сърнена Средна гора е причина за пресъхване на някои от изворите в района на селата Свежен и Розовец. Повредени каптажи и пресъхнали чешми са резултат от незаконна сеч и корупционни практики.

Бившият директор на Изпълнителна агенция  по горите Александър Дунчев, който в момента е депутат от Продължаваме промяната, сигнализира за незаконен дърводобив в опасни мащаби в този район.

Още през 2020 година TrafficNews изпрати сигнал за незаконна сеч в района хижите Братан и Студенец до Министерството на земеделието и горите , придружен със снимки на камари трупи и обезлесени пространства.  След извършена проверка , от министерството съобщиха, че не са констатирани нарушения, а сечта край Братан е по план на Държавното ловно стопанство – Мазалат, с цел разреждане на гората.

При новите проверки обаче са открити десетки отсечени немаркирани дървета , както и такива с фалшиви марки.  Дунчев съобщава за 30 декара, в които е имало масова сеч, както и за незаконна сеч в зоната на 4 каптажа. Разрушени са оградите на каптажите , а в района вече има гъста мрежа от незаконни извозни пътища, по които се изкарва дървесината.

Но по-важно е да разберем защо, дори във вододайните зони на България, няма кой да спре това безлично отношение към гората? Разочарованието в очите на лесовъдите от видяното показваше, че нещата са извън техния контрол, вероятно и на техните шефове. На повечето въпроси, отговорът беше „ами….“., казва Дунчев.

300 жители на село Розовец са се подписали в петиция, с която настояват да се спре сечта в района на село Розовец , тъй като чешмите там пресъхват. „Половината гора около изворчето и чешмата под хижа Братан вече я няма, наредена на безкраен временен горски склад. Горският път е заприличал на голяма ерозионна бразда, а по някои пъни се разпознават пресни фалшиви марки за узаконяване на незаконна сеч. В другата част на гората все още се срещат уникалните за района вековни буки” разказват местни жители.

„През последните 10 години под натиска на дървената мафия са задействани сечи в почти цялата зона. Посетихме много отдели, където над 50% от вековната гора е била изсечена преди 8-9 години. На голите поляни наистина има отделни букови фиданки, които обаче ще има трябват поне 100 г., за да възстановят вододайните функции на вековната гора. И по-страшното – дори в тези силно изредени стари гори са планирани нови сечи с интензивност 20-25% - и то „възобновителни“, които не са допустими съгласно Наредба №3 от 2000 г. за СОЗ и съгласно ограниченията в заповедта на Басейновата дирекция за санитарно-охранителната зона на с. Розовец” категоричен е Дунчев.

Жителите на Розовец имат следните искания:

  1. Да не се допускат „възобновителни сечи“, а отгледните сечи в млади гори да бъдат сведени до 5% интензивност.
  2. Да не се прокарват нови горски пътища.
  3. Да бъдат защитени горите над 100 г. по силата на горската сертификация по FSC като „гори във фаза на старост“ или по силата на Заповед №РД49-196/21.05.2021 г. на служебния земеделски министър проф. Хр. Бозуков, изискваща 30% от планирания дърводобив в горите над 100 г. да отпада ежегодно. Защитата на вековните гори (запазени в България в повечето вододайни зони) е един от приоритетите в европейската Зелена сделка и европейските стратегии за биоразнообразието и за горите.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина