„България за Сърнена Средна гора“ вече е факт! Пет общини се обединиха

Автор: Plovdiv Now 15699
„България за Сърнена Средна гора“ вече е факт! Пет общини се обединиха

Националната гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора“ вече е факт. Тя бе учредена официално снощи в Стара Загора и обедини граждани, общественици и кметове на общини в битка срещу златодобива в Сърнена Средна гора. Основната цел на гражданското сдружение е предотвратяването на екологична и социална катастрофа, предизвикана от добив на злато  и метални полезни изкопаеми, както и унищожаване на безценното културно-историческо наследство в Сърнена Средна гора. От инициативния комитет са категорични, че е абсолютно недопустимо да се използват унищожителни за околната среда технологии в сърцето на Розовата долина, в съседство с дворовете на къщите в балнеокурорта Павел Баня, по водосбора на язовир Копринка, в зоната на минералните източници на Павел Баня, Старозагорски минерални бани, Овощник, Ягода, Хисаря и с. Баня - Карловско.

Както TrafficNews съобщи, силното безпокойство на обществеността бе предизвикано от издаденото на 13 декември миналата година от Министерството на енергетиката разрешение на „Дънди Πpeшъc Meтaлc Чeлoпeч“ EAД за търсене и проучване на злато и други метални полезни изкопаеми в огромна зона, обхващаща части от общините Стара Загора, Казанлък, Павел Баня, Братя Даскалови и Брезово. От Националната гражданска инициатива приветстват последвалото и обявено чрез медиите решение на „Дънди Πpeшъc Meтaлc Чeлoпeч“ EAД да се откаже от подписване на договор за търсене и проучване. За съжаление това корпоративно изявление няма правна стойност, докато министърът на енергетиката не отмени издаденото вече разрешение.

Учредителното събрание набеляза предстоящите действия и прие манифест на Национална гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора“, с който ще бъдат сезирани всички институции в България с две категорични искания:

1. Отмяна на Разрешение №524/13.12.2019 на Министъра на енергетиката, с което се разрешават търсене и проучване на метални полезни изкопаеми – подземни богатства в площ от 155,75 квадратни километра, наречена „Свети Никола“ и разположена на територията на общини Стара Загора, Казанлък, Павел Баня, Братя Даскалови - Област Стара Загора и Община Брезово – Област Пловдив.

2. Забрана върху дейности по търсене, проучване и добив на метални и неметални полезни изкопаеми в Сърнена Средна гора по смисъла на чл. 2, ал.1, т. 1 и т.2 от Закона за подземните богатства.

Сред учредителите на Национална гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора“ са доказани авторитети в науката, преподаватели, общественици, представители на бизнеса и кметове. За членове на инициативния комитет са избрани проф. Валерия Фол - траколог, проф. Димитър Караманев от Департамент по инженерна химия и биотехнология – Западен Университет в Канада, Атанас Пъдев, представляващ граждани от Казанлък и Павел баня, Искра Михайлова и Кольо Митков, представляващи граждани от Стара Загора, Емил Филипов, представляващ граждани от община Братя Даскалови.

Сдружението ще се представлява от единодушно избрания за председател Христо Енков, кмет на община Брезово.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина