151 години от рождението на полк. Борис Дрангов, патрон на брезовско село

Автор: Plovdiv Now 8398
151 години от рождението на полк. Борис Дрангов, патрон на брезовско село

На днешния паметен 3 март се навършват 151 години от рождението на легендарния полковник Борис Дрангов. Село в община Брезово е кръстено на него - Дрангово и така днес то празнува двоен празник -  националния и рождението на патрона си.

Борис Дрангов е роден на 3 март 1872 в семейството на богатия скопски търговец на дървен материал Стоян Дрангов, Борис от малък мечтае да бъде моряк. През 1891 е зачислен в първа юнкерска рота във Военното училище в София. Там дружи с Ал. Протогеров, Борис Сарафов, Петър Дървингов, Гоце Делчев и други борци за свободата на Македония.

През 1894 заради конфликт със строеви офицер, Дрангов е освободен и изпратен във II-ри конен полк, където на 1 януари 1895 е произведен в чин подпоручик. Оттогава е и една от крилатите му фрази: "Конете не разбират от патриотизъм – искат ечемик!"

Четири години по-късно е назначен във втори пехотен полк в Лом с чин поручик. Там, на брега на Дунава, Дрангов среща голямата си любов Райна. През 1903, тя вече го е дарила с две деца и трето е на път. Под предлог, че изпълнява служебни задължения той се отправя към поробена Македония.

От Кюстендил пише до съпругата си: "Не тъжи за мен. Предопределеното от горе с тъги не можеш измени. След Отечеството, теб и децата най-много обичах в тоя свят." Начело на чета Дрангов прехвърля границата и води ожесточени боеве с турския аскер при Плавица планина и Султан тепе.

След неуспешния край на въстанието се завръща в армията. От 1904 до 1907 следва в Николаевската генералщабна академия в Петербург, която завършва с отличие. През 1910 е назначен за преподавател във Военното училище в София. Лекциите по тактика, които държи започва с думите: "Боже, удостои ме първият куршум във войната да целуне моето чело!"

Школници на Дрангов са Чудомир, Крум Кюлявков, Стойчо Мушанов, Андро Лулчев, Йордан Бадев, както и голяма част от българския обществен и политически елит между двете световни войни.

Тогава започва да пише във военни издания, предимно в списание "Народ и армия". През Първата Балканската война (1912–1913), вече майор, Дрангов служи като началник щаб на бригада в състава на I-ва пехотна софийска дивизия. Воюва при Булаир, Чаталджа, Одрин. 

През Втората Балканска война (1913) се сражава срещу сърбите на връх Бубляк. Първата световна война (1914-1918) е командир на V-ти пехотен македонски полк от XI-та Пехотна Македонска дивизия. Воюва при Куманово, Криволак, гара Удово, Демир Капия. На Добруджанския фронт се сражава срещу румънци и руснаци. На 22 април, 1916 е назначен за началник на първата българска школа за запасни подпоручици в Скопие. През 1917 отказва работа в Щаба на войската и поема командването на 9-ти Пловдивски пехотен полк.

При завоя на река Черна, привечер, на 26 май 1917, на 45 години подполковник Борис Дрангов загива до кота 1050, наречена по-късно кота "Дрангов". Посмъртно е произведен в чин полковник. Погребан е до олтара на църквата "Св. Димитър" в Скопие. След краят на войната сърбите не могат да преглътнат, че гроба му е в църковната обител и заставят близките му да го преместят в общите гробища.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина