118 години от рождението на Златю Бояджиев - големия ни художник от Брезово

Автор: Plovdiv Now 23199
118 години от рождението на Златю Бояджиев - големия ни художник от Брезово

На днешния 22 октомври през далечната 1903 година в Брезово се ражда Златю Бояджиев - големият български художник, известен със своите портрети и пейзажи. Считан е за един от най-самобитните български художници на XX век.

Припомняме, че на този ден миналата година, в днея на 117-тата годишнина на художника, в родното му Брезово беше открит неговият двуметров паметник. Той беше изработен по поръчка на общината от скулптора проф. Димитър Рашков и бе поставен върху стария постамент с бюст на художника.

Златю Бояджиев завършва живопис в Художествената академия в София при проф. Цено Тодоров (1932 г.) с Васил Бараков, към които се присъединява Давид Перец и образуват легендарната група „Бараците“.

Неговото творчество обхваща два основни периода, разделени от 1951 г., когато получава тежък инсулт и се парализира дясната му половина. След няколко години започва да рисува с лявата ръка. Първият период се отличава с неокласически маниер при композирането на сцени със сюжети от селския бит. При втория период стилът на художника се променя коренно по посока на гротесковата образност, включването на десетки фигури в композициите и експресивна цветност. Организира самостоятелни изложби в София и Пловдив.

Народен художник. Герой на социалистическия труд. Носител на наградата на Съюза на българските художници „Владимир Димитров – Майстора“. Сред най-известните му творби са: „Село Брезово“, „На трапезата“, „Две сватби“. Голяма част от платната му са подредени в къща музей в Пловдив.

Умира на 2 февруари 1976 г. в Пловдив.

Постоянната експозиция „Златю Бояджиев“, разполагаща с най-голямата колекция от картини на художника се намира в Старинен Пловдив, в къщата на д-р Стоян Чомаков.

Припомняме и, че за 116-тата годишнина от рождението на безсмъртния творец през 2019 в дома му в Брезово бе подредена експозиция с репродукции на някои от най-известните платна на Златю Бояджиев. В двете стаи на втория етаж, запазени в автентичния им вид, любителите на класическата българска живопис могат да видят „Брезовски овчари”, „На нивата”, „Селяни от Брезово”, „Апокалипсис”, „Помен”, "Портрет на бащата на художника", "Майката на художника", "Семеен портрет", "Портрет на младо момиче". Посетителите могат да се насладят също на „Нашият двор”, „Селяни от Брезово”, „Бараците”  и любопитното платно „Клане на прасе” – действието се развива в родната му къща, която се вижда на заден план.

Години наред къщата на художника е била собственост на англичанин и единствено паметната плоча на стената напомня, че тук е роден и живял Златю Бояджиев. Наскоро тя е закупена от бизнесмена Николай Гачев, който решава да я възстанови и отвори за жителите и гостите на града.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина