Знаете ли кои са били първите сгради в центъра на Асеновград?

Автор: Plovdiv Now 29331
Знаете ли кои са били първите сгради в центъра на Асеновград?

Най-старата постройка в централната градска част на Асеновград е тази на музея. Според архивите, които пази Общината, сградата  е била построена в периода от 1895 до 1898 година и се е наричала „Дом на народната войска“. До 1945 г. тя е била известна като „Офицерско събрание“. Около сградата е направено и едно от първите озеленявания, а изпълнител е организацията „Царски ботанически градини“. През 1971 г. Историческият музей е преместен. Тогава се оформя и новият център на Асеновград, заради което много стари обществени сгради в района се събарят.

Твърди се, че това, което е създадено през първата половина на XX век, е на световно ниво като архитектура. През останалата част от същото столетие, в началото на 60-те години, са били построени Туристическият център и Халите, става ясно от кадастралните карти, запазени в Община Асеновград. Около центъра е преобладавало ниско строителство. Имало е 2-етажни и 3-етажни сгради, като на първите етажи е имало занаятчийски дюкяни.

В началото на 70-те години са разрушени тогавашните сгради на центъра и е започнало строителството на новия площад. В този период са се появили 4-те постройки, в които и до днес работят полицията, пощата, общината и библиотеката.

„Пешеходният мост“ съществува още от 1935 година, като първоначално е бил дървен и често отнасян от придошлите води на река Чая. Мостът свързва източната и западната част на Асеновград.

Строителството на „Железния мост“ датира от 1898.

През 1938 г. асеновградчани се обединяват около идеята, че трябва да бъде издигнат паметник на загиналите във войните за национално обединение техни съграждани. Начинанието е било започнато, но не се реализирало до край и дълги години паметникът е стоял недовършен.

При последния ремонт на площада в Асеновград плочата е била изградена с 60 сантиметра по-ниско ниво отколкото е трябвало да бъде по стандарти и изисквания, като причините защо е направена по този начин не са ясни и до днес.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина