Заседанията в съда започват! Убийци от Пловдив и Асеновград застават пред магистратите

Автор: Plovdiv Now 7258
Заседанията в съда започват! Убийци от Пловдив и Асеновград застават пред магистратите

Обвиняеми за убийства застават пред пловдивския Окръжен съд. От понеделник със заповед на ВСС започва разглеждането на дела, които не могат да бъдат отлагани. Сред тях са три такива, които са за убийства.

Първи пред магистратите, още в понеделник сутрин ще се изправят Стефан Спасов и майка му - Екатерина Андреева, задържани за убийството на 63-годишния Поли Стефанов на 28 декември 2018 година. Стефан и Екатерина са обвинени за това, че  в съучастие са умъртвили любовника на Андреева – Поли, като деянието е извършено по особено мъчителен начин.

Това е второ дело по казуса. По време на разпоредителното заседание ход не бе дадено, поради липсата на частния обвинител.

В понеделник за действията си ще отговаря и пияният кантонер от Асеновград, арестуван за тежката катастрофа на прелеза, при която един загина, а двама бяха тежко ранени.  Привлечен като обвиняем е и водачът на колата-ковчег, в която са пътували жертвата и ранените.

Инцидентът стана на 12 ноември сутринта в 7 часа. По първоначална информация кантонерът на прелеза не е спуснал бариерата. Той е получил сигнал, че влакът доближава до прелеза, но въпреки това не е предприел необходимите действия. По данни на свидетели бариерата е останала вдиганата, затова и колата е била навлязла на жп линиите. Оказва се, че според кръвната проба, пазачът на прелеза е употребил значително количество алкохол – 2,61 промила алкохол.

В следобедните часове пък, съдът ще гледа делото срещу 76 - годишен пенсионер от Раковск, който опита да убие свой съгражданин след спор за добитък. Окръжна прокуратура – Пловдив днес внесе в съда обвинителен акт спрямо фермера Стефан Говедарски, който на 2 октомври 2018  г., в землището на  Раковски е направил опит умишлено да умъртви Иван Гълев /34 г/. 

Йордан Филипов, подсъдим за убийството на сина си – Цветан в Козаново отново ще застане пред магистратите. Делото ще се гледа в сряда, като по време на заседанието ще се разпитат двама свидетели. Още на разпоредителното заседание Филипов призна вината си. Очаква се да се стигне до пледоария, а след това до присъда.

Бащата и синът се карали почти всеки ден в пияно състояние.  На 13 юли 2019 г., вечерта, след като получили 20 лева за услуга, извършена на техни близки, двамата отишли в семеен имот - постройка в село Козаново. Носили бира и ракия. Докато пиели, започнали да спорят за неблагополучията в живота и за постоянната липса на пари. След полунощ, на 14 юли 2019 г., разправията се изострила и Цветан посегнал да удари с ръка баща си. Взел кухненски нож, но баща му успял да го отнеме. Сборичкали се, като през това време обвиняемият взел от масата друг нож. Докато се блъскали, Йордан си одраскал гърба на райбера на вратата и в този момент притиснал с лявата ръка сина си.  Нанесъл му два удара с нож в корема. Пострадалият се опитвал да се съпротивлява, но Йордан му нанесъл порезни наранявания и по шията, ръцете и гръдния кош. От ударите Цветан свлякъл на леглото и починал.

И докато Йордан Филипов отговаря за действията си, за пръв път пред Окръжен съд се изправят баща и син Дебелакови. Огнян и Митко  са обвинени за тежката катастрофа с две жертви, станала в края на септември на булевард „Марица – Юг”. Баща и син ще отговарят пред магистратите са мелето, при което загинаха 19 и 16 годишни момчета, а зад волана на колата – ковчег бе Огнян – пиян, без книжка и дрогиран.

Митко Дебелаков - бащата на Огнян е обвинен , че е предоставил автомобила си на пияния му син. Той е закупил колата ковчег срещу бартер. Мъжът е работил в автоморга. Там е харесал колата и е решил да я закупи, тъй като синът му много я харесвал. Колата струвала 1 400 лева и Митко платил първоначална вноска за нея от 200 лева. След сделката Дебелаков младши подкарал колата към дома си, въпреки че не притежавал шофьорска книжка. Според свидетели по делото, Огнян често е карал колата, дори в злополучния ден е завел автомобила на автомивка.

Огнян е с обвинение за това, че в пияно състояние и под въздействието на наркотични вещества, е причинил катастрофа с двама загинали. Трети пътник в колата е получул средна телесна повреда. По време на инцидента Дебелаков не е притежавал книжка, нито е посещавал курсове за правоспособност.

В четвъртък пък непълнолетните убийци отново ще застанат на подсъдимата скамейка. Асеновградчаните Исмаил Асан/15/ и Митко Асенов/17/  са подсъдими за убийството на 48-годишния мъж в Асеновград. Ако няма нови искания от страна на защита и прокуратура може да се премине към фаза пледоария. До края на деня пък Исмаил и Митко може да са осъдени. 

Припомняме, че първоначално непълнолетните роми ударили в носа мъжа, който се прибирал към дома си след гостуване у брат му. Това станало в късните часове на 26 май. Митко и Исмаил издърпали торбата на мъжа, като успели да задигнат 3 лева и мобилен телефон. От удара обаче мъжът паднал на земята. Носът му бил счупен и започнало да шурти много кръв. Ромите оставили така жертвата си и отишли до близък магазин, от където си купили алкохол. След малко се върнали на мястото на инцидента и когато видели, че мъжът все още е там в безпомощно състояние по-малкият Исмаил започнал да скача върху главата му, докато го убил. Освен това около врата на жертвата има следи от душене.

Таксиджия, паркирал в близост, става свидетел на бруталната сцена и веднага вика полицейски екип, който е бил в близост на съседна улица. Униформените заварили младежите над трупа и веднага ги арестували, като едновременно с това извикали бърза помощ. За съжаление при идването си медиците само констатирали смъртта на асеновградчанина.  

Последен и за пръв път в съдебна зала ще влезе Здравко Дечкин, обвинен за грабеж, довел до смъртта на бизнесдамата от Пловдив Виолета Балабанова. В четвъртък ще се проведе разпоредително заседание по казуса. Тогава ще стане ясно по какъв ред ще мине процеса и дали Дечкин ще признае вина.

Припомняме, че на 30 септември 2009 година вдовицата на един от най-богатите пловдивчани от времето на прехода Виолета Балабанова бе нападната във входа на кооперацията, в която живее. Мъж връхлита върху нея, изтръгва чантата ѝ, а след това я намушква няколкократно с нож в корема. Няколко минути по-рано синът й Георги я оставил с колата, след като двамата вечеряли. Покушението срещу Виолета е имало цел - нотариалните актове на всички имоти на фамилията са били винаги в чантата на жената. 

17 хиляди лева и BMW x5, собственост на Балабанов, била цената, която синът на Виолета обещал на Дечкин за мократа поръчка. 

Съседи видели ранената жена и се обадили  на Спешна помощ. Пострадалата била откарана в болницата, където въпреки лекарската намеса е починала на 8 октомври 2009 година. След смъртта й Георги продал наследствените имоти, за да се разплати с кредиторите и да продължи да води предишния си начин на живот. Той не платил сумата от 17 000 лева на Дечкин, нито му прехвърлил автомобила си „БМВ Х5“. Оттогава двамата спрели да подържат отношения. 

Пръстовите отпечатъци на Дечкин са били открити на входната врата на Виолета. Следите се намерени още през 2009, ала на Дечкин е направена криминална регистрация едва през 2018, когато се води досъдебно производство срещу него за наемането на работа на непълнолетно лице. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина