Военната прокуратура сложи край на производството за смъртта на подполк. Валентин Терзиев

Автор: Plovdiv Now 6080
Военната прокуратура сложи край на производството за смъртта на подполк. Валентин Терзиев

Военноокръжна прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица от ВВС във връзка със смъртта на пилота подполковник Валентин Терзиев. Пилотът почина преди повече от две години при катастрофа край Шабла по време на нощна тренировъчна стрелба с МиГ-29.

Поради изтекла давност вече е невъзможно да се търси дисциплинарна и друга отговорност за смъртта му и за загубата на летателния апарат, се посочва още в доклад на  министъра на отбраната Тодор Тагарев – „Три месеца в отбраната: България отново е на картата на Европа“.  

По случая бяха назначени множество експертизи. Според становище Софийската Военно-окръжна прокуратура от края на ноември 2022г. ръководителят на стрелбите по време на учението полковник Методи Орлов не е изпълнил задължението си да нареди прекратяване на учебната стрелба по мишената, когато самолетът МиГ-29 е снижил под 4000 метра височина. По тази причина му е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост, както и нанасянето на значителни щети на Министерството на отбраната за над 9 млн. лева.

Дни след това съпругата на починалия пилот подполк. Валентин Терзиев поиска прокуратурата да привлече още четирима висши военни от ръководството на ВВС като обвиняеми за нещастния случай.

Тя заяви по време на брифинг пред медии, че лицата, отговорни и виновни за случилото се, са повече от едно. Преди това Военна-окръжна прокуратура повдигна обвинение на полк. Методи Орлов от авиобаза „Граф Игнатиево“, заемал длъжността на зам.-командир на летателната подготовка. В деня на злополучното учение той е бил ръководител на стрелбите. Полковникът е обвинен и за нанасяне на тежки вреди за Министерството на отбраната на стойност 9 млн. лева.

Още тогава Димитрина Попова изнесе данни, на база които поиска да се проведе разследване за дейността на лицата - полк. Юрий Луканов, Бригаден генерал Петьо Мирчев, Генерал Димитър Петров, Ген. Русев и полк. Методи Орлов.

Попова каза, че „трябва да има още привлечени от Прокуратурата. В това учение има проконтролиращи органи и висшестоящи военни по степен на отговорност“ и допълни, че щом такива отговорности изрично са посочени по документи, следва да има последствия от немарливото им изпълнение, заключва Попова.

До днес обаче по темата цареше затишие.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина