Водят принудително в съда свидетел по делото срещу главния архитект на Асеновград

Автор: Деница Лещева 6460
Водят принудително в съда свидетел по делото срещу главния архитект на Асеновград

Неявил се свидетел спъна днешното заседание по делото срещу главния архитект на Асеновград Константин Атанасов. Обвинението трябваше да се гледа пред Пловдивския апелативен съд, след като прокуратурата внесе протест срещу оправдателната присъда, определена от предходната инстанция. Сред ключовите свидетели е управителят на месния клон на Първа инвестиционна банка Свилен Биков, който обаче не присъства в съдебната палата.

Биков е бил призован по искане на прокуратурата, стана ясно в съдебната зала. Той обаче не е посочил уважителна причина за неявяването си в съда. В хода на заседанието защитниците на Атанасов и Митко Захариев, който също е обвиняем, поискаха от съда да отмени заявлението, с което се иска призоваването му. Пред съдия Васил Гатев те обясниха, че свидетелят така или иначе е бил разпитван, както в хода на досъдебното производство, така и пред Окръжния съд. Вече са били констатирани и противоречия в показанията на Биков, тъй като управителят не могъл да си спомни и да потвърди всички обстоятелства, посочени от него при първия разпит. 

Припомняме, че според обвинението Атанасов е  е поискал подкуп в размер на 10 000 лв. в края на 2016 година. Срещу сумата той трябвало да съгласува идейния проект  за реконструкция и преустройство на хотел „Асеновец“ в многофункционална сграда със смесено предназначение. Хотелът е собственост на Първа инвестиционна банка.

Според прокуратурата негов помагач е бил управителят на „Аквапроект“ ЕООД Митко Захариев, който приел 8000 лв. от банката. Деянието било извършено посредством изнудване. Архитектът съобщил именно на Свилен Биков, че "за да се случат нещата с проекта, Захариев трябва да бъде нает за консултант".

След кратко завещание магистратите прецениха, че няма основание за отмяна на подаденото от прокурора заявление. В крайна сметка, заседанието бе отложено за началото на месец октомври. Тъй като Биков не е посочил уважителна причина за отсъствието си, той ще бъде доведен принудително, като ще му бъде наложена глоба от 500 лв. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина