Тайната в приготвянето на станимашки сармички

Автор: Plovdiv Now 25840
Тайната в приготвянето на станимашки сармички

Приготвянето на станимашки сармички не е току-така работа.  Това е дело възвишено, достойно за перото на някой поет. Да направиш станимашка сармичка, значи да вложиш цялата си душа, всичките си кулинарни знания, за да стане тя гарант на твоето усещане за принадлежност.

Още от подготовката за приготвянето има много табиети и чалъми, които правят тази храна така магнетична, така обичана и толкова вкусна. 

Въпреки това, станимашката сармичка няма точна, категорична и утвърдена рецепта. Всичко е въпрос на индивидуална домакинска интерпретация, но като цяло основните продукти и пропорции са точни и ясни. 

Днес ще ви представя рецептата на покойния асеновградчанин Гавраил Голев (чичо Гълю). Тя е много интересна с това, че ни дава информация от подготовката на продуктите до сервирането. Предавам ви я дословно:

Кайма за сарми

1. Месо - свинско шарено (най-добре от врат)
2. Телешко - по-крехко
(съотношението е 1 към 1)
3. Подправки за 1 кг. кайма
- 22 гр. сол (ако са зелеви сарми сол не слагаш - листата са достатъчно солени)
- 7 гр. кимион смлян
- 5 гр. черен пипер смлян
- 1 гр. бахар смлян
4. Ориз - 2 до 2.5 малки чаши за кафе. Преди да го сложиш в каймата го измиваш с 2-3 води.

Технология

Месото го нарязваш на късове. Слагаш подправките и добре ги объркваш. Смилаш и така в каймата слагаш ориза и много добре ги омесваш. По време на месенето се добавя по малко вода - общо около две кафени чашки. Каймата я поема. Покриваш сместа с кърпа и я оставяш да "узрее-втаса" за около 4 часа. 

На дъното на тенджерата слагаш ситно нарязано зеле, което да го покрие. Свиваш сармите и ги нареждаш плътно. Заливаш със смес от вода и разсол 1 към 1, така че леко да се покрият (вариант е между всеки ред да се слага червен пипер и 2-3 лъжички мас). 

Затискаш с порцеланова чиния и така подготвена тенджерата се слага на силен огън докато заври. След това огънят се намаля и се оставят още около 2:30 - 3 ч.

След като сармите се извадят от тенджерата се изсипват в тава и се омесват добре една с друга. Това се налага, защото по време на готвенето горните сарми остават малко по-сухи от тези, които се намират в долния край на тенджерата и които са поели повече мазнина. 

Източник: stanimaka.blogspot.com

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина