Средновековен панаир в Асеновград ни връща във времето на Второто българско царство и средновековна Европа

Автор: Plovdiv Now 887
Средновековен панаир в  Асеновград ни връща във времето на Второто българско царство и средновековна Европа

За девета поредна година Община Асеновград организира Есенни празници на изкуствата. Изложбените зали се изпълват с художествени платна, градската библиотека е домакин на редица литературни представяния, а музейните сгради отворят врати до полунощ в Есенна нощ на музея. Тогава се провежда и „ Маврудово хоро” – фолклорен фестивал на любителски клубове за народни танци и хора.

Есенните празници на изкуствата, които ще продължат почти през целия месец септември. Тази година те  са посветени на 100-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов.

Днес и утре в Градския парк на Асеновград се провежда Осми Средновековен панаир. 

"Средновековен панаир - Асеновград 2019" представи разнообразието на българското средновековие, бит, култура и военно дело на българи, ромеи, кумани, рицари, занаяти - грънчарство, дърводелство и кожарство, монетосечене и металопластика, въоръжение и снаряжение, средновековни игри за малки и големи, конна езда, стрелба с лък и демонстрации, приготвяне и дегустация на средновековна храна, дегустация на медовина.

На 7 и 8 септември Асеновград отново ще се върне няколко века назад във времето с традиционния средновековен панаир. Тазгодишното издание на Средновековния панаир ще представи тематично елементите на живота и бита от времето на Второто българско царство и средновековна Европа от XII – XIV в. чрез демонстрация на занаятчийски технологии: изработка на керамика, горещо и студено коване, изработка на кожа, монетосечене, домашни текстилни практики.

Посетителите ще могат да се включат в различни състезателни игри, стрелба с лък и арбалет, ще участват в изучаване на бойни техники за боравене с оръжие, както и неизменните игри и танци.

Воинските умения ще бъдат демонстрирани в двубои, турнири по фехтовка и стрелба с лък. Вечерта ще завърши с огнено шоу и концерт на средновековна балканска и европейска музика.
Участници в Средновековния панаир тази година са СНЦ “Търновци”- Велико Търново, Сдружение за исторически възстановки “Чигот”- Варна, НД “Традиция”- клон Панагюрище, бойна дружина “Барадж”- Пазарджик, свободни реконструктори, музикална група “Фрея” и огненото шоу на “Палячи”.

ПРОГРАМА СРЕДНОВЕКОВЕН ПАНАИР АСЕНОВГРАД – 2019

СЪБОТА 07.09.2019

10.00 Откриване на панаира.
10.15 Бойна демонстрация.
10.30–12.30 Демонстрации на занаяти, бит и традиции, средновековни игри, стрелба с лък за посетителите.
11.00 Беседа за оръжия и защитно оборудване, урок по средновековна фехтовка.
14.00 Кулинарни демонстрации.

14.00-17.00 Демонстрации на занаяти, бит и традиции, средновековни игри, стрелба с лък за посетителите.
15.00 Турнир по стрелба с лък.
16.00 Бойна демонстрация. Беседа за оръжия и защитно оборудване, урок по средновековна фехтовка.
19.00 Концерт на група „Фреа“, и огнено шоу „Палячи”/вход свободен/.

НЕДЕЛЯ 08.09.2019

10.00-14.00 Демонстрации на занаяти, бит и традиции, средновековни игри, стрелба с лък за посетителите.
10.30 Боен турнир „Меч на честта“.
11.30 Беседа за оръжия и защитно оборудване, урок по средновековна фехтовка.
15.00 Обявяване на победителите в турнирите, закриване на панаира.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина