Спасяват уникални стенописи на 9 века в Бачковския манастир

Автор: Plovdiv Now 5751
Спасяват уникални стенописи на 9 века в Бачковския манастир

Реставратори влязоха в Бачковския манастир, за да спасяват стенописите там, които са на 9 века. В църквата "Св. архангели Михаил и Гавраил" има шедьоври на Захарий Зограф, но тя е затворена за посетители от половин век. 

Игуменът на Бачковския манастир Велички епископ Сионий разказва, че рестарврацията е започнала преди 6 години, като тя включва централната част на манастира и прилежащите му сгради. 

"Тази реставрация е изключително важна за всички нас, които радеем за това да оставим на поколенията запазени и добре поддържани храмове. И изключително важна от гледна точка на християнското изкуство", сподели той в ефира на БТВ.

Дейностите се извършват с разрешение на Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата и се финансира от дарения, направени на обителта. Черквата е построена през 11 в. На храма стои образът на великия ктитор на светата обител император Алексий Комнин и на българския цар Йоан Александър.

"Храмът се е използвал за зимни богослужения, а в различни периоди и за изповеди", допълва игуменът. 

Според реставратора Владимир Цветков при направените сонди е установено, че под изображенията, направени от Захарий Зограф, има по-ранни изображения. "Това би могло да бъде един много добър документ на времето", споделя за тези разкрития той. 

Църквата е двуетажна, което се срещало изключително рядко по онова време. Стенописите на втория етаж са от 19. в: "Може да се види подписът на автора, както и точната година - 1846. Под тях също има по-стари стенописи".

Реставраторите очакват да разкрият повече за тях по време на работата си. 

Самата църква е изписана 3 пъти, обобщава Цветков. Все още не се знае от кой период е най-ранният стенопис. Междинният е датиран от 11 век, а последният - от 19 век.

По време на реставрацията стенописите се почистват, облепват се с текстилни платна, след което с инструменти се разделя живописният слой от мазилковия грунд. Свалените фрагменти се пренасят върху нови основи и така могат да бъдат показани и на друго място. 

Все още не е ясно кога ще приключат дейностите по реставрацията и църквата ще бъде отворена за посетители. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина