Селските кметове настояха за самостоятелни бюджети на среща в Асеновград

Автор: Plovdiv Now 7816
Селските кметове настояха за самостоятелни бюджети на среща в Асеновград

Кметовете на селата и кметските наместници настояват пред държавата за законодателни промени в сферата на местното самоуправление и бюджетиране. Тези искания бяха сред основните теми, които се обсъдиха вчера по време на срещата на Националното сдружение на кметовете (НСКК) и кметствата в Асеновград.

Целта на тези срещи е да се систематизират проблемите на кметовете по селата, уточни председателят на НСКК и кмет на Калофер Румен Стоянов. От проведените срещи досега се отличава основният проблем – самостоятелни бюджети на малките населени места, или по- скоро липсата на такива. Затова от НСКК настояват пред държавата за законодателни промени в бюджетирането на малките населени места, които да гарантират на селските кметове определени средства, с които те да извършват нужните за всяко населено място дейности. 

Според Румен Стоянов към този момент изпълнението на финансови ангажименти към селата се извършват на основата на личните взаимоотношения на селските кметове с общинските кметове. По думите му, исканите от тях промени са начинът да има сигурни инвестиции по селата, с които да се подобри качеството на живот, да се задържат младите хора, да се намали обезлюдяването. 

На срещата присъстваха над 30 кмета на села от общините в София-област, Садово, Първомай, Калояново, Ракитово, Братя Даскалови и Асеновград.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина