Руйно червено вино потича от старата чешма в Етнографската къща в Асеновград

Автор: Plovdiv Now 5469
Руйно червено вино потича от старата чешма в Етнографската къща в Асеновград

На 14 февруари ще имаме много поводи за празник. По стар стил именно на тази дата нашите предци са отбелязвали деня на св. Трифон. Празникът е бил изключително важен за региона на Асеновград, тъй като Станимака, още от незапомнени времена, се е славел като града с най-хубавото вино.

По този повод в двора на Етнографската къща в Асеновград на 14 февруари в 12:30 ч. ще се проведе традиционното зарязване на лозата, за да се продължи традицията, завещана от предишните поколения, за здраве, плодородие и берекет.
Ще бъде извършен и курбан с водосвет, а от старата мраморна чешма на двора ще потече руйно червено вино.
На този ден се чества и професионалният празник на археолозите, а също така и католическият празник на св. Валентин, който – дали с въодушевление, или с неохота – се отбелязва вече и при нас.

„Никога не е излишно да кажем на някого „Обичам те!”, да се потопим в благоуханно винено блаженство и да отдадем уважение на хората, без които не бихме могли да познаваме миналото си. Ние вярваме, че колкото повече причини за веселие има, толкова настроението е по-приповдигнато, така че заповядайте да празнуваме заедно“, призовават организаторите от Етнографската къща в Асеновград.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина