Рекорден брой вина участват тази година на конкурса в Асеновград

Автор: Plovdiv Now 7539
Рекорден брой вина участват тази година на конкурса в Асеновград

Рекорден брой участници се включиха тази година в конкурса „Най-добро домашно вино”, организиран от община Асеновград. Точно 90 са пробите, получени до края на деня в последния срок за участие. Сред белите вина, които ще се борят за първото място, са мускат, шардоне, чевен мискет, варненски мискет, тамянка, матилда, карловски мискет, Плевен. „В близките 10-15 години не е имало заявени такъв брой проби. Не остава на заден план и традиционното за Асеновград червено вино мавруд. Тази година се вижда, че популярността на празника набира сила, защото в конкурса се включиха и много жители на други градове. Това показва, че Асеновград започва да се утвърждава като винен център с огромен мащаб”, каза заместник-кметът на града инженер Петър Петров.

Сред другите червени вина са мерло, каберне совиньон, рубин, каберне фран, сира. И още – евмолпия, купажи, розе. За първи път в надпреварата ще има класация и за пелин, по желание и настояване на граждани. До момента регламентът на състезанието не позволяваше да се оценяват ароматизирани вина. Интерес буди и ароматно вино, което е кръстоска между малина и къпина. Винарите, състезаващи се в конкурса, са от цяла България – Асеновград, Пловдив, Чирпан, Хасково, Бургас, Варна и други населени места от страната.

Конкурсът ще се проведе на два етапа. Професионалисти ще оценяват една по една всички 90 проби. От тях ще бъдат допуснати 20 вина. Те ще бъдат дегустирани на втори тур. Победителите тази година ще получат парични и предметни награди. Ще бъдат наградени и направилите най-добър пелин и мавруд. Цялата програма за празника на виното в Асеновград може да откриете на официалния интернет сайт на общината.

А ето и програма за Празниците на виното 2020 година:

29 януари ( сряда)

17,30ч. – „ Жената, виното, любовта” – откриване на изложба живопис на художника Тихомир Панайотов

                                                    в Градска библиотека „ П.Хилендарски”

31 януари ( петък)

18,00ч. – Двадесет и осми конкурс „ Най-добро домашно вино –

реколта 2019г.”. На чаша вино с победителите.Със специалното участие на Нели Петкова в ресторант „ Асеновец”

1 февруари ( събота)

10,00ч. – Традиционно честване на празника на виното с народни борби и веселие в  местността „Св.Трифон”

1февруари (събота)

11.00ч. – Празнично шествие на винопроизводителите и финалистите в конкурса от паметника на Аристи Чорбаджака до църквата „Св.Богородица Благовещение”- Рибната пред паметника на Аристи Чорбаджака на ул.”Шести януари”

11.30ч. – Ритуал „Вино от чешма”

Празничното шествие продължава от църквата „Св.Богородица Благовещение” Рибната до пл. „Акад.Н.Хайтов” пред  църквата „Св.Богородица Благовещение” – Рибната

12.00ч. – Празник на виното с участието на оркестър „Орфей”

Дегустация  на станимашки вина на „Винзавод” АД , винарска изба „Дядо Пламен”, винарна „Тополово”, и на станимашки специалитети от Асеновград и селата

12,30ч. – Награждаване на победителите в XXVIII конкурс „Най-добро  домашно вино – реколта 2019 г.” и в

VIII кулинарен конкурс „Най-вкусните станимашки сармички” на  пл.„Акад.Н. Хайтов”

Критерии: най-вкусните, мънички и естетично поднесени сармички,  

Регламент: Кандидатите участват със сармички, приготвени с половин килограм кайма,  в подходящ за представяне съд, аранжирани по преценка на участника .

Срок: Записване на телефон 0331/62161. Сармичките трябва да бъдат представени за дегустация от 11,00 до 12,00 ч. на 1.02. 2020г. / събота / в ресторант „Тейсти”.

Награждаването ще се проведе на 1.02.2020г.  от 12,30 часа на площад „Акад.Н.Хайтов” като съпътстваща програма на конкурса за „Най-добро домашно вино”, реколта 2019г.

Награди:

Участниците ще се състезават в 2 категории- лозови и зелеви сармички.

Награди за зелеви сарми: първо място- 50 лв

                                               второ място- 40лв

                                               трето място- 30лв

                                               две поощрителни награди по 20 лв

Награди за лозови сарми: една награда 40 лв

На всички участници ще се заплатят вложените продукти.

 

 

 

 

 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина