Реенактори от цялата страна върнаха Асеновград в Средновековието СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 16395
Реенактори от цялата страна върнаха Асеновград в Средновековието СНИМКИ
За седми път Асеновград се пренесе няколко века назад във времето на славните битки, на изкусните занаятчии и на средновековните костюми и традиции. Емблематичната местност „Св.Трифон”, която всяка година събира гости от цялата страна покрай ненадминатото станимашко вино, сега стана арена на Средновековен панаир , който организаторите посветиха на 800 години от възцаряването на патрона на града – цар Иван Асен II.
 
Община Асеновград, Историческият музей и Сдружението за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол” с общи усилия направиха всичко възможно събитието да се помни дълго и посетителите да научат интересни факти от онова славно време. Красивата природа, чудесното време и перфектната организация зарадваха участници и посетители. Реконструктори от цялата страна съживиха българската история от средните векове. Възстановчиците от Асеновград пресъздадоха рицарите от ордена „ Св.Лазар”.
 
Тодор Драгиев и групата от град Шумен ни показаха какъв е бил ромейският полеви лагер и неговото въоръжение и снаряжение . Особено вълнуващи за малки и големи бяха бойните демонстрации с участието на Сдружение „Вълкашин“ от гр. София, на „Клуб за средновековни военни изкуства „Ратина“ от гр.Сливен и на Сдружение „Величие“от Исторически парк в с. Неофит Рилски Варненско. Всеки посетител можеше да постреля с лък, участниците развъртяха страховити саби и копия, а свистенето на бича цепеше въздуха като нож.
 
Стефан Попов и неговата детска школа от гр. Севлиево ни представиха късносредновековно въоръжение и фетовка, а Сдружението за възстановяване и съхранение на българските традиции – „Авитохол” от гр. Варна ни възстановиха бита, традициите , културата и бойните умения на куманите от Второто Българско Царство . Занаятчиите от Свищовското Сдружение „Дукс Антика“ /Dvx Anticae/ изкусно завъртяха грънчарското колело и ни показаха майсторски направена керамика, Емил Маринов от Шумен представи накити и украшения по автентични образци.
 
Много от посетителите напълниха джобовете си със старинни монети, които изработваше Петър Петров– Петрониус от гр.Варна. Който опита от вкусната медовина на Любомир Милинов, се зарече пак да дойде догодина. Голямата изненада на панаира тази година беше участието на Петя Крушева от Пловдив, която сготви такива вкусотии по стари изпитани рецепти, че всички опитали деликатесите, си облизаха пръстите. Тя демонстрира и средновековна козметика и медицина и охотно разказваше за тайните на билките. Конете на Иван Христев постоянно бяха в обективите на фотолюбителите, а децата бяха най-доволни, тъй като им се отдели специално внимание .Те участваха в средновековна школа за млади воини и преминаха през обучение как се борави с лък, копие, щит и сабя. За тях бяха подготвени още средновековни игри и забавления.
 
Сдружение за средновековни възстановки "Улпия" - Пловдив пресъздаде лагер на рицарите тамплиери. Освен съответното въоръжение при тях единствено можеше да се намери бутилка бутиково тамплиерско вино, затворено с восъчен печат на Ордена и отбелязващо 900 години от основаванетно на тамплиерите.Рицари, боляри ,смели воини и занаятчии излязоха от страниците на старите книги и съживиха онова славно време от българската история.А ние ще чакаме с нетърпение следващия панаир, когато градът на цар Иван Асен II отново ще ни събере,за да ни накара да се гордеем, че сме българи.
 
 
 
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина