Провериха автобус край Асеновград, шофьорът се оказа неправоспособен

Автор: Plovdiv Now 21549
Провериха автобус край Асеновград, шофьорът се оказа неправоспособен

Автобус на "Хеброс Бус" бе спрян от движение за 6 месеца, след като зад волана му бе спипан неправоспособен водач, съобщи trafficnews.bg.  В края на месец февруари тази година рейсът бил спрян за проверка от полицаи край Асеновград. Оказало се, че водачът не притежава свидетелство за управление за категория D.

На място бил издаден акт за установяване на административно нарушение, а впоследствие и заповед за налагане на принудителна административна мярка. Освен че книжката на шофьора е отнета, наказание било наложено и на фирмата - регистрационните табели на автобуса били свалени за срок от 6 месеца. 

От фирмата обжалвали санкцията. Преди дни те се изправили пред Пловдивския административен съд, като поискали заповедта да бъде отменена. Причината - никой от ръководството на фирмата не е предоставил автобуса на неправоспособния водач. Оказало се, че той бил предаден в автосервиз за ремонт. На място бил установен проблем охладителната система и скоростите. След ремонта трябвало на място да дойде правоспособен шофьор, който да го вземе. Автомонтьорът, който поправил скороствана кутия, решил обаче да тества возилото, преди да го предаде обратно. 

Към материалите по делото била приложена справка за действащите трудови договори, от която било видно, че нарушителят имал сключен договор с автосервиза, в който бил ремонтиран автобусът. Чрез нея било доказано, че мъжът зад волана не е бил служител на "Хеброс Бус".

Магистратите обаче не приели доводите на жалбоподателя. Според тях оспорваната заповед е издадена от компетентен орган и е мотивирана. Наказващият подробно е описал нарушението, както и предвидената санкция в закона. Разпоредбите предвиждат прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство на собственик, който не притежава свидетелство за управление, валидно за категорията, към която спада управляваното от него моторно превозно средство, както и на собственик, чието моторно превозно средство е управлявано от лице, за което са налице тези обстоятелства. 

"Така формулирана законовата разпоредба задължава административния орган при установяването на посочените обстоятелства да приложи принудителната мярка, като определи нейния срок в рамките на дадената му от закона оперативна самостоятелност и след мотивирана преценка на всеки отделен случай", е записано в мотивите на магистратите. Според тях е неоснователно възражението на фирмата, че не може да бъде наложена санкция, тъй като друго лице е предоставило возилото на неправоспособен водач. Причината е, че законът изисква да бъде санкциониран именно собственикът. 

В крайна сметка, жалбата била отхвърлена, а наказанието - потвърдено. На "Хеброс бус" са присъдени и разноските по делото.

Решението не подлежи на обжалване. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина