Осъдиха на пробация асеновградчанин, отказал да плаща издръжка на дъщеря си

Автор: Валерия Василева 7451
Осъдиха на пробация асеновградчанин, отказал да плаща издръжка на дъщеря си

Асеновградчанин бе осъден на пробация, след като в продължение на две години не изплащал издръжка на дъщеря си. Родителите на детето се развели в края на 2009 година, като майката получила попечителство. Съдът определил режим на лични отношения между детето и баща му, който трябвало да плаща месечна издръжка в размер на 120 лв. 

През декември 2016 година обаче той спрял да плащадължимите суми. Задълженията му трупали в продължение на 23 месеца, докато достигнали общо 2 760 лв. В крайна сметка на мъжа било повдигнато обвинение за това, че съзнателно не е изпълнил присъденото му задължение да издържа свой низходящ, като е пропуснал повече от две вноски - престъпление от Наказателния кодекс. 

В рамките на заседанието прокуратурата пледира за налагане на пробация поради смекчаващи вината обстоятелства. Същото становище изразил и служебният защитник на обвиняемия. Установено е, че мъжът е неколкократно осъждан и реабилитиран. Към момента той е безработен. 

За извършеното престъпление законът предвижда две възможни наказания - лишаване от свобода и пробация. При определяне на присъдата магистратите са взели в предвид обстоятелството, че подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обвинителния акт, като се е съгласил да не се събират доказателства за тези факти. В този случай размерът на наказанието подлежи на редукция с 1/3.

Съдът наложил по-лекото наказание, отчитайки факта, че лицето е реабилитирано, добрите му характеристични данни, признанието на вината му още в хода на досъдебното производство, както и оказаното съдействие на органите на правосъдието за разкриване и доказване на престъплението. Според магистратите тези обстоятелства, заедно с изразеното съжаление за дейнието, са смекчаващи вината. 

В крайна сметка, на бащата бяха наложени две пробационни мерки за срок от една година. Той ще трябва да се регистрира по настоящия си адрес и да се подписва пред длъжностно лице два пъти седмично. Освен това, осъденият ще трябва да провежда задължителни периодични срещи с пробационен служител през идната година. 

Присъдата подлежи на протест и обжалване в петнадесетдневен срок от днес пред Окръжен съд  - Пловдив.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина