Празнични програми и конкурси забавляват в Пловдивско

Автор: Plovdiv Now 7277
Празнични програми и конкурси забавляват в Пловдивско

Празнични програми и конкурси за най-шарени яйца и най-вкусни козунаци ще радват жителите на Пловдивска област в четирите почивни дни.

В Пловдив на 23, 24 и 25 април на сцената на пл. „Стефан Стамболов“ ще се състоят шест безплатни концерта. Ще могат да бъдат чути Студио „Музикална вълна“, Фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“, „Биг Бенд – Пловдив“, „Духов оркестър – Пловдив“ и Рок група „Сутура”. В първия ден програмата започва с представлението „Бхаратанатям, Индия“, което е подарък от посолството на Индия в София и Индологическа фондация “Изток-Запад” (ИФИЗ).

На зелената площ, до разцъфналата магнолия, пред сградата на Община Пловдив са разположени красиви великденски яйца, любимо място за снимки на пловдивчани. Тази година те бяха украсени от възпитаниците на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив.

Ето програмата по часове:

23 април 2022 г. (събота), пл. „Ст.Стамболов“
13.00 ч.- представление „Бхаратанатям“, организирано с подкрепата на посолството на Индия.
17.00 ч. – Концерт на Студио „Музикална вълна“ с ръководител Ани Василева
 
24 април 2022 г. (неделя), пл. „Ст.Стамболов“
12.00 ч.- Празничен концерт на Фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“ с художествен ръководител и хореограф Мария Кьосева
18.00 ч.- Концерт на „Биг Бенд – Пловдив“ с диригент Николай Гешев
 
25 април 2022 г. (понеделник), пл. „Ст.Стамболов“
12.00 ч. – Празничен концерт на „Духов оркестър – Пловдив“ с  диригент Николай Гешев
18.00 ч. – Концерт на рок-формацията „Сутура бенд“
 
В празничните дни за Възресение Господне – Великден всички обекти на ОИ „Старинен Пловдив“  ще бъдат отворени от 22 до 25 април, с работно време от 9:30 до 18:00 ч. Можете да посетите: Епископска базилика на Филипопол  бул. „Княгиня Мария Луиза “№ 2, Малка базилика на Филипопол, бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 31А, Античен театър, ул. „Цар Ивайло“ №2А, Римски стадион, пл. Римски стадион, Римски стадион източен сектор: ул. „Княз Александър I“ 11, Балабанова къща, ул. „Константин Стоилов“ № 57, Къща „Хиндлиян“, ул. „Артин Гидиков“ № 4, 4А, Галерия „Златю Бояджиев“, ул. „Съборна“ № 18, Музейна аптека „Хипократ“, ул. „Съборна“ № 16, Къща Стамболян /галерия „Димитър Киров“/, ул. „Кирил Нектариев“ № 15, Къща „Недкович“, ул. „Цанко Лавренов“ № 3, Къща „Клианти“, ул. „Тодор Самодумов“ № 3А. Ще работят също и Туристически информационен център 2, ул. Д-р Стоян Чомаков № 1, Туристически информационен център 3, ул. Райко Даскалов № 1, както и Билетен център, пл . „Стефан Стамболов“ № 1.

Регионален исторически музей ще работи на 22 април (петък) и 23 април (събота) с експозиция „Българско Възраждане“ от 9:00 до 17:00 часа. На 24 и 25 април ще почива.
Регионален етнографски музей ще работи през Великденските празници (22, 23 и 24 април) с нормално работно време от 9 до 18 ч. Понеделник (25 април) ще е почивен за музея.

Регионален природонаучен музей ще работи през всички дни 22-25 април с работно време от 9.00 до 17.00 часа.
Градска художествена галерия няма да работи. Ще очаква посетителите се отново на 26 април.
Регионален археологически музей няма да работи на 24 април 2022 г. (неделя) и 25 април 2022 г. (понеделник). На 22 и 23 ще работи с работно време от 9.30 до 17.00 часа. Между 13 – 14 ч. музеят е затворен за извършване на обща дезинфекция.
 
През празничните дни няма да има "Синя зона" в града, което означава, че жителите и гостите на Пловдив ще могат да паркират автомобилите си безплатно. 

 

В Асеновград празничната програма вече започна. През Страстната седмица имаше различни мероприятия за всички жители и гости на града.

Ето какво предстои:

25 април 2022 г. (понеделник)
11:00 ч. - пред НЧ „Родолюбие“: Великденски концерт на народния певец Райко Кирилов

28 април 2022 г. (четвъртък)
19:00 ч. - НЧ „ Родолюбие“: „С чужди – драг, вкъщи – враг“. Постановка по Иван Вазов на театър „Арте“ при НЧ „Родолюбие“ (вход с билети)

30 април 2022 г. (събота)

11:00 ч. - дворът на НЧ „Свети преп. Паисий Хилендарски“: Пролетен концерт с участието на детски формации.

Тази година темата на великденския конкурс в Асеновград е "Най-атрактивен домашен козунак". Независимо дали сте кулинарен Бог или любител кулинар и без ограничение във възрастта, може да се включите. Развържете торбичката с вълшебствата от аромати и творчество и развихрете въображението си в кухнята. А след това, споделете произведенията си с целия свят. Моментът е подходящ за творчество и семейни забавления!

Могат да се включат хора от всички възрасти. Всеки може да вземе участие с по една своя най-добра снимка на домашно изработен козунак. Фотосите си изпращайте, заедно с написани две имена на участника, населено място и телефонен номер за връзка, на ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ във Facebook страницата на община Асеновград: https://www.facebook.com/ObshtinaAsenovgrad , в срок до 25.04.22 г. (понеделник), включително.

Всички снимки ще бъдат публикувани едновременно в АЛБУМ на същата Facebook страница. Победителят ще бъде избран от потребителите на социалната мрежа, а именно: собственикът на снимката, получила най-много лайкове. Майсторът на "Най-атрактивен домашен козунак" ще бъде награден със специални награди от община Асеновград.

 

По своя инициатива деца са направили красиви великденски сувенири в подкрепа на кампанията "Подай ръка- сбъдни мечта" в Хисаря за двойки с репродуктивни проблеми. В неделя, 24 април, навръх Възкресение, от 10.00 часа, в центъра на града до Колонадата ще има благотворителен базар. Който желае да изработи нещо, за да допълни базара, е добре дошъл, съобщават от Общината.

Кампанията ще продължи и през следващите месеци, докато се събере необходимата сума. Събраните средства от старта на кампанията са: 5566.88лв.

 

В Куклен пък и тази година се организира традиционната изложба „Най-оригинално великденско яйце“  за малките творци на общината. Инициативата  има за цел да поощри и утвърди интереса на децата и учениците към изобразителното и приложното изкуство и да съхрани християнските традиции. Да се стимулират тяхната творческа изява, любов към изкуството и православната вяра. Да се научат на милосърдие, да развият творчески умения при сътворяване на експонатите за изложбата, да съхранят българските традициите и ценностите .

„Не ограничаваме децата по отношение на материалите. Могат да бъдат апликации, рисунка, може да е с бои, моливи възможно най-пъстро и шарено яйце да се получи. Целта е да стимулираме творческите заложби при деца и ученици, да ги възпитаваме в спазване на традиции и обичаи на българските празници“, уточняват от община Куклен.

Награди ще има за всички участници в изложбата.

 

На Великденска седянка кани читалище "Просвета" в село Белозем, община Раковски. Събитието ще се случи и тази година в парка на Белия щъркел на 25 април от 11.00 часа. Поканени са всички, като е добре да си носят постелки, както и хапване и пийване. За доброто настроение ще се погрижи оркестър "Славяни". В рамките на празника ще има конкурси за най-шарено яйце, домашен козунак, автентична народна носия. 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина