Потвърдиха присъдата на Йордан, който закла сина си край Асеновград

Автор: Plovdiv Now 11305
Потвърдиха присъдата на Йордан, който закла сина си край Асеновград

Апелативен съд потвърди присъдата на Йордан Филипов, който закла сина си Цветан в асеновградското село Козаново. Припомняме, че на първа инстанция магистратите признаха Филипов за виновен и го наказаха с 16 години затвор.  Йордан е осъден още да заплати на бившата си съпруга Атанаска 100 000 лева, представляваща обезщетение за претърпените от нея неимуществени вреди, както и 3000 лева за направените от нея разноски по делото. Отделно в присъдата е включена и кръвнина за другия му син и брат на убития Иван Филипов, който трябва да получи 50 000 лева. 

Историята на убийството е следната: При възникнал конфликт между двамата, Цветан се насочил към баща си, държейки в ръката си нож. Между тях започнала борба и подсъдимият успял да издърпа ножа от ръцете на сина си. След това нанесъл няколко наранявания по тялото, две от които се оказали фатални и довели до смъртта му.

Първоначално Йордан казал, че синът му си е прерязал вените и е починал. След направения оглед на местопроизшествие и изземване на ножа, като веществено доказателство, подсъдимият бил задържан.

В своето решение магистратите категорично отхвърлят версията на подсъдимия, че е действал при условията на неизбежна отбрана. Те се позовават на изслушаните от тях трима експерти, които посочват в своето заключение, че нараняванията по тялото на пострадалия са нанесени със значителна сила и не могат да бъдат получени случайно при борба и отблъскване на пострадалия.

Не е възприето и твърдението за наличието на афект при извършване на деянието. Пред Апелативния съд е назначена допълнителна съдебно-психиатрична експертиза. Според вещото лице поведението на подсъдимия по време на инцидента се дължало на повлияването от алкохол и на личностните му особености и той не е бил лишен от възможността да взема правилни решения и да ръководи постъпките си.

Съдът приема за безспорно установено, че ударите са нанесени именно с единствено иззетия от местопроизшествието нож, а не с втори нож, както е първоначално прието в обвинителния акт и мотивите на Окръжния съд.

Решението на Пловдивския апелативен съд не е окончателно и подлежи на обжалване или протест пред ВКС.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина