Планинарите от Асеновград поемат по красива екопътека в Средните Родопи

Автор: Plovdiv Now 11120
Планинарите от Асеновград поемат по красива екопътека в Средните Родопи

Планинарите от Сдружение "Устремени" в Асеновград поемат на ново предизвикателство в предстоящата неделя, 23 февруари. Ще има панорамен преход по екопътека "Могила", който е един от най-красивите маршрути в Средните Родопи. Освен културно-историческото наследство от времето на траките, има прекрасни гледки, уютни беседки и стари махали.

Тръгването е от село Дряново, община Лъки, като с бавно изкачване се прави голям полукръг, който отвежда до махала "Старо село", където преди векове е било поселището, което хората са напуснали, за да създадат село Дряново. След "Старо село" маршрутът отвежда до поножието на връх "Могила", където има беседка. 

Групата ще се качи до върха, след което ще се върне отново в подножието му, където при беседката ще спре за почивка и обяд. Преходът продължава по обратния маршрут, като малко преди селото ще превали една прекрасна панорамна тераса и ще стигне до скалния саркофаг от времето на траките и до новопостроения параклис "Св. Георги". Следва спускане до селото. 

Автомобилното разстояние е 42 км от Асеновград до изходната точка на маршрута, а пешеходното трасе е 12 км. В прехода могат да участват само членове на сдружение "Устремени", предупреждават организаторите.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина