Писателят Никола Филипов, родом от Асеновград: Започват масови тестове срещу COVID-19 в Лондон

Автор: Мария Луцова 24071
Писателят Никола Филипов, родом от Асеновград: Започват масови тестове срещу COVID-19 в Лондон

Самоконтрол в следването на извънредните правила заради пандемията с коронавирус – на това разчитат англичаните. Няма полиция на входовете и изходите на града, нито в парковете и в публичните пространства. Глоби няма. Това разказва от Лондон писателят Никола Филипов, село Горни Воден, днес квартал на Асеновград, написа Plovdiv Time.

Хората са по парковете, въпреки че има заповеди и мерки. За възрастните се препоръчва да прекарват по половин час в парковете, защото слънцето и чистият въздух подобрявали имунната система. Всички публични събития – театри, концерти и спортни състезания, са отменени. Забранено е да се събират повече от двама души на едно място, но това не се отнася за живеещите в един дом, както и за работещите на едно място.

Според препоръчителните мерки, като възрастен над 70-годишен пенсионер, пловдивчанинът от две седмици стои предимно вкъщи и посещава само парка и съседните магазини ТЕСКО и Лидъл за покупка на хранителни продукти. Но магазините за строителни материали, магазините за битова техника, мебели и други подобни стоки са затворени вече втора седмица. Затворени са от около две седмици и всички учебни заведения.

Когато обявяваше мерките, Борис Джонсън отправи призив за набиране на 250 хиляди доброволци, които ще помагат за спазване на реда и дисциплината - нещо като някогашните "доброволни отряди" в България. За едно денонощие се записаха над 405 хиляди души, от които около 180 хиляди бяха ангажирани. Пред големите магазини, като в съседното ТЕСКО например, преди отварянето му се извива една дълга опашка от чакащи по на 2 метра един от друг и няколко отрядника пускат определен брой вътре - по груба моя оценка не повече от 50 души. Сетне - излизат двама, влизат  двама... И така цял ден. Опитаха в началото първите два часа да бъдат определени за възрастни хора, но това правило го отмениха на втория ден, разказва Никола Филипов.

Той е категоричен, че извънредната ситуация не е довела до спекула с храни и лекарства: „Например опаковка грозде, която купувах за 0.85 паунда, и сега си е 0.85! Яйца 15 броя, които струваха около два лева и сега са си два лева.Хляб, мляко, вода – също”.

Филипов допълни, че в Лондон започва масово тестване на населението и него му предстои да бъде изследван за коронавирус. 

Животът в английската столица си тече, хората са внимателни, но не се отказват от възможността да си вземат необходимата разходка. Вероятно и защото медиите не са фокусирани натрапчиво в тази тема и съобщават новините за ситуацията в другите държави накратко.

По телевизията от време на време се появява надпис: "Останете си вкъщи - помогнете на NHS (тяхното Министерство на здравеопазването). Спасете живот!". А докато траят новините, отдолу се върти непрекъснато надпис с малки буквички колко са заразените, колко оздравелите и колко умрелите в света, в САЩ, в Италия, Испания и Великобритания по последни данни. Аз обаче слагам очила и отивам до телевизора, за да прочета тези данни, завършва Филипов.

Фотографии: Никола Филипов

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина