Пещерата „Добростански бисер“ не може да отвори заради административни неуредици

Автор: Plovdiv Now 8037
Пещерата „Добростански бисер“ не може да отвори заради административни неуредици

Засега пещера "Добростански бисер" няма да отвори врати за посетители. Причината е изтичането на договорните отношения между Община Асеновград и Регионалната инспекция на околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив.

Ситуацията е безпрецедентна, тъй като това се случва за първи път, откакто пещерата е обособена и обезопасена, за да приема туристи.

Веднага след приключване на договора през декември 2021 г., от страна на ОП "Туризъм" в Асеновград е изпратено уведомление до РИОСВ - Пловдив, с желание същият да бъде подновен. Писмен отговор и обратна връзка към настоящия момент липсва.

Градоначалникът е уведомил за проблема министъра на околната среда и водите. От предприятието подчертават, че до момента към работата на пещера "Добростански бисер" няма отправени предписания, препоръки или забележки. Не са извършвани и нарушения, като обектът е работел с изключителна коректност, спазвайки договорните отношения с РИОСВ - Пловдив. Срокът на договора е бил две години. Въпреки желанието на ОП "Туризъм" същият да бъде за по-дълго време, така е преценило държавното ведомство.

Още от април се отчита висок интерес от туристи, които отправят десетки запитвания кога пещерата ще отвори врати. Обичайно това се случваше на 1-ви май. От забавяне отварянето на обекта за посетители, единствено загуба има за желаещите да посетят "Добростански бисер". Община Асеновград и ОП "Туризъм" уверяват, че ще направят всичко по силите си скоро въпросът да бъде разрешен, за което туристите ще бъдат уведомени своевременно.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина