Пещера до Асеновград носи името на смела девойка, спасила родопските села от османските завоеватели

Автор: Plovdiv Now 10876
Пещера до Асеновград носи името на смела девойка, спасила родопските села от османските завоеватели

Пещера "Иванова вода" се намира в близост до село Добростан, на около 26 км от Асеновград и на 45 км от Пловдив. Село Добростан възниква по време на помохамеданчването на българите през Османското робство. Много легенди и предания за смелите подвизи на българите са останали от този период. 

Пещерата носи името на една смела девойка на име Ивана, която спасила родопските села от набезите на османските завоеватели. Турците принудили Ивана да ги преведе през тайните пътеки на Родопите, за да организират засада и да убият местните, които се съпротивлявали. Ивана повела турците през непристъпните родопски склонове, но вместо да им покаже пряк път, тя ги водела към смъртта. За да ги убеди да влязат в пещерата Ивана казала на турците, че през пещерата минава таен проход. Турците влезли в пещерата и неочаквано попаднали в дълбоките води на пещерното езеро. Заедно с тях умира и смелата българка. Местните хора наричат пещерата "Иванова вода", за да се помни вечно подвигът на смелата Ивана. 

Днес пещерата е неблагоустроена. Ако решите да я посетите се снабдете с необходимата екипировка. Не поемайте излишни рискове. Ако искате да разгледате пещерата по-обстойно тръгнете с подготвен водач. Той ще ви разкаже повече и за самата пещера, както и за легендите свързани с нея.

За църквата в селото – „Света Богородица“ също се носят легенди. Първоначално е строена като християнски храм. По-късно е превърната в джамия, пристроено е минаре. Легендата гласи, че то било ударено от мълния, след което мюсюлманите връщат храма на християните, които ремонтират минарето и го превръщат в камбанария.

Не знаем вярно ли е това или не, но са факт уникалните стенописи от външната стена на храма. Изобразени са сцени с дяволи, нашепващи изкушения, държащи в лапите си грешници. Гледа ги човек и си мисли за Страшния съд. И става някак по-внимателен, по-добър. Поне за известно време.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина