Параклисът “Света Петка“ над Асеновград посрещна стотици вярващи

Автор: Plovdiv Now 17253
Параклисът “Света Петка“ над Асеновград посрещна стотици вярващи

Параклисът “Света Петка” над Асеновград и тази година посрещна стотици вярващи, дошли да се помолят за здраве на светицата по повод днешния празник. И на този Петковден параклисът бе пълен с хора, бе отслужен водосвет, а по-късно бе раздаден и традиционният курбан, съобщава tvsatcom.bg.

“Света Параскева Българска е българска светица, с която ние се гордеем и измолваме нейната помощ и милост винаги към всички нас. Тя е тачена от всички православни народи, тъй като нейните нетленни мощи са почивали както в България, така и в Сърбия, в Цариград, а днес почиват в гр. Яш, Румъния. “, разказва отец Веселин Хаджиламбрев.

Той поздрави всички асеновградчани с празника, както и хората с имена Петка, Петко, Параскева, Пенчо, Петкан, Пеньо, Пенко, Паруш, Петричка, Петрана, Кева.

Църквата почита на 14 октомври преподобна Параскева или Петка Българска. 

В народния календар денят е наречен Петковден и е един от големите празници, с които българите отбелязват края на топлото време и наближаването на зимата. На Петковден става и заплождането на домашните животни. 

Зимният Петковден не е само празник в чест на св. Петка (Параскева) като закрилница на децата, но и дава началото на почитта към покровителя на семейството и рода. Народът отбелязва този ден като начало на зимните празници - правят се оброчни курбани и сборове. Жените раздават питки за здравето на животните. Света Петка покровителства брака и плодовитостта.

В народните легенди светицата се смесва и с духа - покровител на къщата и семейството, затова се явява като змия - пазителка на дома. 

Преданията за отшелническите подвизи на Параскева довеждат до появата на култ към нея.

Мощите ѝ пристигат в Търново, столицата на България, през 1230-те години; тя е наречена Параскева Търновска и е почитана за закрилница на града, народа и държавата. За отношението към света Параскева Търновска като закрилница на българския народ и държава особено силно впечатление прави споменаването ѝ в държавни и международни актове. В известния договор (1347 г.) с Венеция цар Иван Александър се заклева “в името на Бога, света Богородица, в кръста... и в светата Параскева Търновска”.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина