Отрязаха Асеновград от милионите за борба с мръсния въздух

Автор: Plovdiv Now 7217
Отрязаха Асеновград от милионите за борба с мръсния въздух

Нова опасност от замърсяване на въздуха в големите градове. Безветрието създаде условия за по-значително замърсяване, като тенденцията продължава и утре. 

На фона на това екоминистерството отряза от финансиране 17 града, някои от тях рекордьори по високи нива на замърсяване с фини прахови частици. Сред тях е и Горна Оряховица. От местната администрация обявиха, че ще подадат жалба в съда.

Сред другите общини с мръсен въздух, които не могат да кандидатстват за европейско финансиране, са Асеновград, Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Гълъбово, Кърджали, Перник, Русе, Стара Загора, Хасково и Шумен. От екоминистерството обясняват, че те не отговарят на критериите и имат пропуски в документите съобщава Нова ТВ.

Над 111 млн. лева дава европейска програма за борбата с мръсния въздух на България. Но е ясно, че няма да стигнат доникъде. Затова от Министерството на околната среда и водите избират по критерии седем общини: Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и София. За останалите, които няма да получат финансиране, новините не са добри.

„Повярвайте ми, на никой градоначалник не му е приятно сутрин в новини да се започва с „най-мръсният въздух е в Горна Оряховица”. Не мога да си обясня това „не”, на какво се дължи”, каза кметът на града Добромир Добрев.

Отговорът – градът не отговаря на критериите, поне според подадените документи.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина