Осъдиха Община Асеновград за строеж в Метошка махала

Автор: Plovdiv Now 14462
Осъдиха Община Асеновград за строеж в Метошка махала

Община Асеновград загуби поредно дело във Върховния административен съд, като този път допусна изграждането на 4-етажна сграда в охранителна зона на "Метошка махала“.  Сградата се намира на улица „Крива“ в непосредствена близост до параклисите „Св. Петка “ и „Св. Пантелеймон“, съобщи dcnews.bg.

Разрешението за строеж е издадено още през 2011 година от тогавашния арх. Димитър Шишков и е презаверено няколко години по-късно от сегашния архитект на община Асеновград - Константин  Атанасов. Заради внушителните размери на строящата се сграда съседи подават жалба в Общината. Хората реагират и срещу това, че районът попада в т. нар. охранителна зона, което предвижда  ниско застрояване в този квартал.

От Община Асеновград изпращат проверка, която не установява никакви нарушения. Според отговора към момента на проверката строителството се извършва с необходимите строителни книжа и без отклонения от одобрен инвестиционен проект.

Документът е подписан от инж. Ана Колева от дирекция “Незаконно строителство“, ресорния заместник- кмет инж. Петър Бояджиев и директора на строителната дирекция инж. Атанас Тошев.

Потърпевшият наема геодезическо заснемане за собствена сметка, от което става ясно, че строежът е в отклонения от проекта още в самото начало с около 30 квадратни метра. Подава и жалба до Министерството на културата поради съмнение  ,че въпросният имот попада в охранителната зона на параклис „Св. Петка“.

Министерството потвърждава съмненията, след  което следва  нова жалба  в Административен съд- Пловдив.

На 26.03.2018   Административен съд Пловдив  излиза с решение №691, в което определя, че скицата-виза за строеж е незаконосъобразна и противоречи на всички правила на Закона за устройство на територията. Освен това строежът попада в охранителна зона и по закон трябва разрешението да бъде съгласувано с Министерство на културата.

Решението на Административния съд Пловдив е потвърдено от ВАС на 22 ноември с решение №14387 тази година. Върховната инстанция е категорична, че строежът е незаконен и са допуснати множество нарушения от страна на Община Асеновград. Общината трябва да предприеме действия по неговото събаряне.

Очаква се Окръжна прокуратура да повдигне  обвинение за длъжностни престъпления на общински служители, подписали и издали строителните документи, които са в пълен разрез със Закона, обясни адвокат Лалка Минцева.

Община Асеновград е осъдена да заплати близо 4 хиляди лева разноски по делото. „ Делото не е прецедент, а порочна практика на общината. Заради немарливото отношение и невежеството на  служителите, отново данъкоплатците трябва да плащат”, коментират асеновградчани.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина