Общината Асеновград обяви за незаконно заграждението на ул. „Сливница”

Автор: Plovdiv Now 6446
Общината Асеновград обяви за незаконно заграждението на ул. „Сливница”

Кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов коментира пред журналисти придобилия публичност въпрос относно частен имот на ул. „Сливница” в Асеновград.

„Аз също държа да коментирам този проблем не единствено заради реакциите на асеновградчани, а заради това повече хора да имат максимално коректна информация по случая, преди да си формират една или друга реакция. Аналогични в различна степен на този казус, за съжаление, е имало и преди години в Асеновград, а из страната има периодично. Това е така по много причини. Едната от тях е, че твърде често законовите процедури, особено по Закона за устройство на територията, видимо се разминават с обществения интерес. В следствие на това не един казус изглежда несправедлив и дори абсурден”, каза по темата кметът и представи пред журналистите фактология по случая.

Първата проверка на комисия от общинска администрация е на 03.12.2018 г. В протокола от нея е описано, че Общината прави настоящата проверка в следствие на подадени 13 жалби на граждани за това, че въпросният имот незаконно е заграден. Проверката на общински експерти установява, че става дума за поставени леки заграждения, които нямат статут на незаконни.

На 10.12.2018 г. при втората проверка на експерти от Общината на въпросното място вече има изградени заграждения с определена височина и ширина и твърдо закрепени с бетон за земята. В изготвения констативен протокол е записано, че е извършено вид незаконно строителство –бетонно закрепено в земята  заграждение.

Издаденият констативен акт за незаконно строителство е със седемдневен срок за обжалване след връчването му по закон. Ако няма постъпило обжалване, следва заповед за премахване, която има 14-дневен срок за обжалване.

„Описаните дотук мерки са единствените стъпки по закон в правомощията на  Общината, без да превишава права или да бездейства”- каза в заключение д-р Караиванов.

Кметът припомни, че Общински съвет- Асеновград се опита да удовлетвори обществените реакции, като за кратко време взе решение, и не след дълго с друго решение отмени първото такова. На 25.10.2017 г. ОбС- Асеновград със свое решение дава съгласие за изготвяне на проект за изменение на ПУП-ПРЗ за УПИ ХII-озеленяване в кв. 266 по регулационния план на гр. Асеновград, съгласно приложена скица. След влизане в сила на проекта за изменение на ПУП обявява за частна общинска собственост имоти с кадастрални идентификатори № 00702.522.204, 00702.522.205, 00702.522.206, за които е отреден УПИ ХII-озеленяване по регулационния план на гр. Асеновград, представлящи публична общинска собственост. В съответствие с решението на Общински съвет – Асеновград е издадена Заповед № А-1940 от 06.12.2017 г., с която се допуска изработването на проект за изменение на ПУП - ПРЗ за УПИ XII-озеленяване в кв. 266 по регулационния план на гр. Асеновград.

На основание издадената заповед е изготвен проект за изменение на ПУП-ПРЗ, който е внесен за разглеждане и одобрение със заявление с вх. № 94-Г-145/10.04.2018 г.

Следва внасяне на подписка от инициативен комитет и направено изказване в тази връзка на заседание на Общински съвет – Асеновград, състояло на 15.05.2018 г., въз основа на фактическите основания, съдържащи се в предложение с вх. № С-37 от 28.06.2018 г. от група общински съветници, се стигна до решение на общинските съветници от 11.07.2018 г., с което се отмени по-горното решение. При отсъствие на съгласие от страна на собственика Община Асеновград, не са налице предпоставките за издаване на заповед за одобряване на процедирания проект за изменение на ПУП-ПРЗ за УПИ ХII – озеленяване в кв. 266 по регулационния план на гр. Асеновград.

Предвид взетите решения на Общинския съвет имотът, възстановен със съдебно решение, остава неурегулиран, собствениците могат да се разпореждат него както преценят, но в рамките на закона.

Кметът д-р Караиванов завърши с думите: „Това, което мога да кажа с категоричност е, че Общината ще продължи да действа единствено по стриктни законови процедури, да изпълнява в този смисъл решенията на Общинския съвет, както сме го правили и досега, видно от хронологията дотук.”

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина