Непълнолетните Исмаил и Митко, убили брутално мъж в Асеновград, остават зад решетките

Автор: Ива Модова 7589
Непълнолетните Исмаил и Митко, убили брутално мъж в Асеновград, остават зад решетките

Двамата роми от Асеновград 15-годишният Исмаил Асан и 17-годишният Митко Асенов, обвинени в убийството на 48-годишен мъж на 26 май, остават в ареста. Това реши Апелативният съд в Пловдив днес, след като младежите обжалваха решението на долната инстанция, с което бяха оставени зад решетките. 

Припомняме, че убийството е било извършено по изключително брутален начин и е било придружено от грабеж. Младежите нападнали жертвата, за да си набавят пари за още пиене. Исмаил счупил носа на мъжа, а той паднал на земята, а след това взел вещите му. След като отишли до магазина за още алкохол, ромите се върнали до лежащия мъж и започнали да скачат върху главата му и да го душат, докато издъхне. Според Митко, убийството е извършено само от 15-годишния Исмаил, който  бил много пиян по неговите думи. 

Днес и двамата помолиха срещу тях да бъде взета по-лека мярка за неотклонение, тъй като са непълнолетни.

Пръв пред съда своите изложения представи адвокат Карадимов, служебен защитник на Исмаил. Според него не са налице всички предпоставки за взимане на най-тежката мярка. Исмаил живеел само с майка си и нямало къде да избяга и да се укрие, обясни Карадимов. Адвокатът оспори и твърденията на прокуратурата от първа инстанция, а именно, че 15-годишното момче е криминално проявено.

"Той не е привличан като обвиняем, нито е започнало производство срещу него", посочи Карадимов и поиска от магистратите мярката да бъде изменена от арест на надзор към детска педагогическа стая. 

"Нищо не искам. Тук съм за нищо. Искам да съм на свобода. Първо ме набиха трима човека. Аз не исках да умира, но не мога да го върна. Два пъти го ударих, той падна, удари се в камък и умря", каза самият Исмаил. 

Адвокат Карачанов заяви, че няма доказателства клиентът му 17-годишният Митко Асенов да е извършител на деянието. 

"Има достатъчно доказателства за това, че Митко има много малко участие в деянието. Спрямо него една по-лека мярка би била по-уместна", посочи Карачанов. 

"Чакам за изпити, защото съм самостоятелна форма на обучение. Работя общак на строеж, за да се грижа за нашите. Аз бях много пиян. Иначе не съм такъв човек. Искам да ме пуснете. Не бива да съм задържан, защото имам много работа. Пуснете ме, имам мерак да уча", помоли Митко. 

Според прокуратурата обаче деянието на двамата непълнолетни роми е от извънреден порядък, т.е. отличава се с висока степен на  обществена опасност

"Законодателя е предвидил, че за непълнолетни се взима мярка задържане под стража само в изключителен случай. Делото е точно такова. Обвинението на Исмаил е за убийство по жесток начин, а Митко не се е намесил, не е предотвратил побоя, а е гледал безучастно, както и е участвал в грабежа", посочи прокурорът по делото и настоя двамата да останат в ареста. 

На същото мнение бе и апелативният съдия, който остави младежите зад решетките. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина