На Свети Трифон зарязаха лозята край Тополово, Димитър Кумчев отново победи на станимашките борби СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 12889
На Свети Трифон зарязаха лозята край Тополово,  Димитър Кумчев отново победи на станимашките борби СНИМКИ

Кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов участва в ритуала по зарязване на лозовите масиви край село Тополово на празника Трифон Зарезан. Кметът отряза първата клонка и поля масива с червено вино, както повелява традицията, и пожела годината да бъде плодородна и слънчева, за да расте силно и здраво грозде. Традицията спази и кметът на селото Йордан Дичев.

 Празникът започна с водосвет, отслужен от протоерей Георги, и народни песни в изпълнение на фолклорната група към пенсионерски клуб „Надежда” при читалище „Н.Й. Вапцаров-1894 г.” След това празнуващите се отправиха към двора на храм „Св. Димитър”, където кметството и църквата гостиха в всички с риба и вино.

 

Празниците на виното в Асеновград приключиха с традиционните борби в местността св. Трифон, където непобедимият Димитър Кумчев триумфира след поредица от зрелищни срещи.

 

В тазгодишните пехливански борби се включиха близо 70 деца, юноши и мъже, които премериха сили на тепиха, и демонстрираха техника и сила. Голямата награда – над 100 килограмовия коч, връчи кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов.

 

Преди финала архиерейският наместник свещеноиконом Йордан Георгиев отслужи водосвет за здраве и поръси със светена вода състезателите, официалните гости и публиката. Местна винарска изба по традиция дари на победителя в борбите 10- литрово буре с вино.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина