Музей на открито и вкусни чевермета ще хранят сетивата на Роженския събор

Автор: Plovdiv Now 13470
Музей на открито и вкусни чевермета ще хранят сетивата на Роженския събор

Мобилна музейна експозиция „Духът на Родопите“  ще покаже на събора на Рожен, в дните от 19 до 21 юли, родопските традиции, обичаи и ритуали, а акцентът ще е магическата каба гайда. 

В няколко табла с текстове на български и английски езици експозицията „Костадин Илчев – гайдарят, учителят, майсторът“ на Историческия музей в Смолян ще разкаже за гайдарската традиция в Родопите и изработката на каба гайди, за преклонението и почитта на родопчани пред изкусните изпълнители на гайда, за Костадин Илчев – „Живо човешко съкровище“ на България и многобройните му ученици и последователи.

На лековитата минерална вода пък е посветена изложбата „Водата - благословения дар” на Исторически музей - Велинград.

Красотата на родопските тъкани - халища, козяци, черги, торби, месали, кърпи,чеизи, както и на автентичните носии ще може да се види в етнографските сбирки на няколко читалища.

Специални етнографски кътове ще покажат устройството на една всекидневна стая на родопския дом, обредите, храната и традиционните занаяти от различните краища на планината.

Заедно с храната за духа, ще има и храна за тялото. Вкусни и ароматни чевермета ще се въртят по време на Роженския събор.

В Родопите големите празници винаги са се свързвали с чевермето. Така е било и от възникването на Роженския събор в края на XIX век, когато на родовите срещи всяка фамилия слагала на трапезата си чеверме. Говори се, че тогава едновременно се въртели по над 120 чевермета, а всеки майстор имал своя рецепта за сочната и крехка мръвка, билките и жаравата и ревностно я пазел.

Едни от най-добрите майстори на чеверметата от 19 до 21 юли ще приготвят на Рожен най-вкусното агнешко, което се топи в устата и е наслада за сетивата.
Източник: rozhen.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина