Мумджидам махала - кътче от вечността в Родопите, на крачка от цивилизацията СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 593560
Мумджидам махала - кътче от вечността в Родопите, на крачка от цивилизацията СНИМКИ

Мумджидам махала - забравено кътче от вечността в Източните Родопи, на крачка от Асеновград и Пловдив. Ето какво разказват запалени планинари, които там се чувстват наистина като у дома си:

Пътеката е добре маркирана с табели. Няма как да се изгубите. Намира се на 44 км от Асеновград. Колите се оставят в село Три могили. И от там за не по-малко от 2 часа изкачване пеш се стига до Мумджидам махала.

Пътят от село Врата до Три могили е много разбит. И тези 12 км се изминават за 2 часа. От седловината преди село Три могили се тръгва по рид с римски път, който разделя долините на реките Хамбардере и Карамандере.

Красотата не може да се опише, трябва да се види. В ляво е единият символ на Източните Родопи - скалата Уланкая, в дясно е другият - скалата Саръкая. На дясно погледът се затваря чак от най-високия връх тук, Чиляка, наляво са скалите над селата Мурга, Ходжово, Жълт камък, Узуново.

Махалите, които се виждат под този рид са стотици, за жалост всичките са пусти. Вижда се част от реката Хамбардере с махалите покрай нея, затворени отвсякъде. Единственият достъп до тях е ридът, по който минава пътят от с. Орешец до с. Три могили.

На това място просто не е възможно да се живее, животът е страшно труден. Говори се, че тук са оседнали пътуващи по планината животновъди кюрди преди около 300 години. Навлезли са с животните си по римските пътища и са се заселили тук, където не е имало никакви хора тогава.

Хората са живеели по местата с климат, подходящ за нормален живот - покрай реките, в яката на Родопите.

Над махалата гордо се извисява труднодостъпното скално светилище Саръ Кая (Жълтата скала).

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина