Малките принцеси на Асеновград подготвят белите роклички за 100-годишния празник Каленица

Автор: Plovdiv Now 2647
Малките принцеси на Асеновград подготвят белите роклички за 100-годишния празник Каленица

Малките принцеси на Асеновград започнаха да се подготвят за празника Каленица на 24 юни, който е с над 100 годишна история и се провежда само в китния родопски град. Момиченца до 6-годишна възраст чакат с трепет своите бели булченски рокли, които специално се шият за събитието. Образът на Каленицата се свързва с този на малката Богородица при нейното въвеждане в Божия храм и посвещаването й на Бог от нейните родители, когато е била на 3-годишна възраст.

Тази година очакваният обичай ще прерастне в целодневен празник, защото точно тогава центърът на китния родопски град ще се превърне във феерия на красотата. Проектът “Красотата на Асеновград” съчетава в програмата си няколко от най-вълнуващите конкурси за красота в България, в които всички малки и големи “принцове и принцеси” на града и региона ще могат да се включат. Това са конкурсите Малка Мис и Мистър Асеновград и Мис Асеновград, като победителите от тях ще имат честта да представят града в националните надпревари Малка Мис и Мистър България и Мис България 2019 година. Известни изпълнители и звездни гости ще се присъединят към празника на 24 юни.

Народният обичай Каленица започва от двора на Етнографската къща, където момиченцата вадят оставените в менче с "мълчана вода" нишани (пръстени, гривни, копчета и др.) и минават за здраве под магичния билков Еньов венец. Литийното шествие преминава и през храм "Свети Николай Чудотворец". Там архиерейският наместник стафрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев отслужва празнична литургия за здраве, късмет и благополучие и повежда шествие с калиниците до параклис „Св. Въведение Богородично”, изнася иконата на Светата Майка, поръсва калиниците със светена вода и шествието завършва в градския парк с музикална програма. На финала се избира най-хубавата калиничка. През годините се е случвало да се съберат над 500 момиченца, а от община Асеновград се надяват и тази година бройката им да е внушителна.

Макар и променен през годините, древният празник Каленица и до днес е запазил своята уникалност и дух. Според историците, празникът води своето начало от гръцките махали на Асеновград. Калиница е гръцка дума, която в превод означава красива, млада булка. Тогава за калиничка се избирало момиченце от най-заможното семейство в квартала, като се смятало, че чрез изпълняването на обичая, благополучието на семейството ѝ ще споходи и участващите в ритуала. След изпълняването му, родителите на калиницата давали гощавка за всички.

   

  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина