Литийното шествие на Бачковския манастир се случи, но в „облекчен” вариант

Автор: Plovdiv Now 8512
Литийното шествие на Бачковския манастир се случи, но в „облекчен” вариант
Великденското литийно шествие в Бачковския манастир и тази година бе проведена съгласно древната традиция, съобщиха от обителта.
 
Както повечето миряни знаят, на Втория ден на Възкресението, Чудотворната Бачковска икона на Пресвета Богородица се носи на този ден в памет на нейното намиране в местността Клувията преди повече от 400 години.
 
Поради извънредната ситуация, шествието бе в „облекчен” вариант – иконата се носеше от по двама доброволци, а не в обичайната и́ носилка, под която се струпваха прекалено много хора. Спазвани бяха и санитарните изисквания.
 
Празникът започна с молитва в съборната църква на манастира, водена от игумена, Велички епископ Сионий. Традиционният венец сега бе носен отделно от иконата. Изготвянето му от тридесет години е обет и послушание пред св.Богородица на леля Любка и племенникът и́ Василен.
 
В около 8:00 часа с песнопения литията бе поведена от Негово преосвещенство епископ Сионий. В двора на аязмото на Клувията, дядо Сионий отслужи света литургия и причести желаещите да приемат кръвта и плътта Господни и поздрави миряните с празника на Христовото Възкресение, като отправи и молитва към Божията майка за покровителство над православния клир и вярващия народ. Макар и не така многобройни, както през предишните години, православните поклонници отдадоха смирена почит на иконата на нашата небесна майка и защитница.
 
Отново заради ограниченията, иконата бе върната в манастира по-рано от обичайното. В 12:30ч. с песнопения и традиционното „промушване” под нея, тя бе внесена в главната църква. 
 
Снимки: Бачковски манастир "Успение на Пресвета Богородица"
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина