Кметът на Асеновград: Ще се опитаме повишаването на такса смет да бъде поносимо

Автор: Plovdiv Now 2667
Кметът на Асеновград: Ще се опитаме повишаването на такса смет да бъде поносимо

„Ще се опитаме да постигнем социално облекчение за гражданите, като прехвърлим около 180 00 лева от общия бюджет на община Асеновград към този, за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на отпадъци.“ Това съобщи кметът на град доктор Христо Грудев по повод увеличаване таксата за битови отпадъци. Той припомни, че причината за наложената мярка е повишаване таксата от 57 лева за тон депониран отпадък на 95 лева за тон, на национално ниво.

Градоначалникът посочи, че ако преди години е била изградена компостираща и сепарираща инсталация сега нямаше да се налага увеличаване на таксата за смет. Но тъй като тази възможност е била пропусната от общината, сега държавата предприема мерки да принуди общините, които не разполагат с такова съоръжение, да го построят.

„С тези пари можеше да изградим детски площадки, тротоари или да ремонтираме различни обекти в Асеновград, но сега предпочитаме да ги вложим в дофинансиране на бюджета за такса смет, за да е социално поносимо за гражданите”, обясни доктор Грудев. Той допълни, че изграждането на компостираща и сепарираща инсталция ще отнеме доста време, но това ще доведе до реалното намаляване на този вид плащане, от страна на гражданите.

Една от общините, която е успяла да се справи навреме и да постигне подобен резултат, а и вече съоръжението й да функционира, е Бургас. А целта на компостиращата и сепарираща инсталация е 50% от отпадъците да се обработят и да се върнат като ресурс обратно в промишлеността и енергетиката – стъкло, картон, пластмаса, желязо, биоразградим отпадък.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина