Китно асеновградско селце пази духа на отминото време

Автор: Plovdiv Now 538840
Китно асеновградско селце пази духа на отминото време

Китно село се е сгушило в Родопите само на 50 километра от Пловдив. То е само на 5 километра от балнеоложкия курорт Нарченски бани. Село Косово е типично с родопските си къщи. То е чудесна дестинация за разходка през уикенда. Обграждат го ридове с девствена природа, а махалите му се просичат от четири непресъхващи рекички.

 

 

Косово е заселено през XVII век от преселници от Старо село до манастира Бяла Черква. Разцветът на селото е към края на XIX век, откогато са и повечето останали до наши дни къщи. Поминъкът на населението е бил животновъдство, земеделие, кираджийство и зидарство. През XX век селото запада. Около 25 са постоянно живеещите хора към днешна дата.

В селото е запазена типичната възрожденска родопска архитектура. В него има 63 паметника на културата, от които 5 с национално значение. Две от сградите са дело на прочутия майстор Хаджи Георги Станчовски, построил и къщите на Коюмджиоглу и Димитър Георгиади в Стария Пловдив. Това са църквата „Успение Богородично“ от 1851 г. и собствената му къща („Хаджийската“) от 1853 г.

Изключително интересни са също старото училище (1889 г.), параклисите „Св. Неделя“ и „Св. Петър“, воденицата, ковачницата, както и повечето стари къщи в селото. Именно в Косово е сниман най-великият български филм „Козият рог“.

Около населеното място са разположени параклисите „Св. Неделя“, „Св. Петър“, „Св. Георги“, „Св. Иван“, „Св. Марина“, „Св. Дух“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина