Камера до КЦМ заснела 6 камикадзета, карали с 200 км/час

Автор: Plovdiv Now 7373
Камера до КЦМ заснела 6 камикадзета, карали с 200 км/час

Камерата на КЦМ, монтирана през 2012 година на пътя Пловдив - Асеновград, е заснела шест камикадзета, летящи с над 200 км/ч. За периода от 6 години с техническото средство за лов на нарушители на пътя са установени 25 254 нарушения. Справката, показваща рекорден брой простъпници на закона, бе изготвена и предоставена от ОД на МВР - Пловдив, след запитване от наша страна.

Днес обаче, въпреки че закрепващите съоръжения на камерата са там и респектират шофьорите по чисто новия път, устройството не работи поради дефект. То е изпратено за ремонт и се очаква до дни да бъде върнато, за да може шофьорите да бъдат санкционирани за превишена скорост. 

За сметка на временно преустановения стационарен видеоконтрол обаче, екипи от КАТ непрекъснато налагат мониторинг и контролират движението в района, като използват и мобилни устройства за измерване на скоростта. 

Контролът в участъка никак не е случаен. След мащабната реконструкция той се е превърнал в същинска магистрала. Пътната настилка, големината и броят не лентите предразполагат към развиване на скорости, типични за аутобаните, а предвид множеството крайпътни обекти и фабрики, кръговите кръстовища и отбивките за села, ускорението създава огромен риск от инциденти.

Ремонтът на отсечката, все още не е финализиран, като пътят дори не е получил АКТ 16, ала тъй като не е спиран от експлоатация, то за него важат всички правила, регламентирани в закона за този тип инзвънградски пътища от републиканската мрежа. Платена винетка, скорост до 90 км/ч, а и където е необходимо съобразяване със знаците. Именно такъв има в района на КЦМ, преди камерата на КАТ, който указва на шофьорите да не надвишават 80 км/ч.

Само до преди година, там знакът беше с далеч по-сериозна рестрикция от 60 км/ч. Предвид, че в тези времена е засечен шофьор с 217 км/ч, любопитно е колко ще развиват мощните автомобили след подобрените условия на пътя. Тепърва предстои да започне да се набира нова статистика за поведението на водачите по отсечката Пловдив - Асеновград, след нейното преобразяване, която ще покаже дали подобни опасения са сигурността на пешеходци, водачи и пътници са били резонни. 

От МВР обясниха за TrafficNews.bg, че все повече се разчита и на новия вид мобилни камери. От януари 2018 г. сектор “Пътна полиция” при ОДМВР – Пловдив разполага със стационарно преносимо устройство за контрол на скоростта, което съчетава автоматизираната работа на мултирадара и възможността да бъде позиционирано буквално навсякъде и то непрекъснато на различни места.

Конкретните места за извършване на контрол се определят на база анализ на аварийността и следните показатели:

- честота на извършваните нарушения на правилата за движение по пътната мрежа по вид, време и място;

- основни причини за настъпване на ПТП по място и време;

- интензивност на пътното движение.

От ведомството допълниха, че при организацията на контрола на скоростните режими по автомагистрали, първокласни пътища и натоварени отсечки в населените места, приоритетно се определят места за разполагане на уредите, които да съблюдават именно за изпълнението на ограниченията с цел да се намалят пътните инциденти. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина