Изнесоха Чудотворната икона в Бачковo

Автор: Plovdiv Now 4598
Изнесоха Чудотворната икона в Бачковo

Автор: Наталия Грозева

Преди минути, във втория ден на Великден, стартира Литията с Бачковската чудотворна икона на св. Богородица до “Клувията” - мястото, където е била скрита и намерена. За ритуала се използва копието, а не оригиналът на чудотворната икона на Бачковския манастир.

Богомолци се събраха днес, за да се включат в носенето и да се помолят за здраве. Вярва се, че на втория ден на Великден, силата на чудотворната икона е най-голяма, а векове образът й е символ на чудото. Богомолците ще изминат 6-километровото стръмно разстояние от манастира до местността „Клувията” пеша, носейки на ръце лика на Божията майка.

Светлата седмица приключва с Томина неделя. Когато мълвата за изчезването на тялото на Христос се разпространила, само апостол Тома не повярвал. На осмия ден след възкръсването си сам Исус му се явил. Оттогава е останал изразът "Тома неверни". С Томина неделя завършва празничният цикъл за Възкресение и започва броенето на неделите след Великден. 40 дни след големия празник християните се поздравяват с "Христос Воскресе!".

Всяка година в Бачковския манастир , още в ранни зори се събрат вярващи от страната и чужбина, за да се включат в литийното шествие с чудотворната икона с образа на Света Богородица. То води началото си отпреди 400 години. 

Игуменът на Бачковския и Рилския манастир -епископ Сионий, обясни пред TrafficNews, че оригиналът на иконата е от XXI век и изисква специални грижи. По тази причина той не излиза от храма.

“Към бога можем да попросим за здраве, но нека молитвата ни бъде по-обединена за мир по света. Всички тези чудеса , които са станали във времето са действеното влияние на Светата икона над тези, които се покланят пред нея, и които участват в това молитвено шествие. Разбира се, ние обединени около нея и тази година ще извървим пътя си и ще се надяваме на Божията благодат, посочи игуменът.

Той каза, че днес на ритуала са пристигнали вярващи чак от Грузия и Румъния и с помощта Бог, ще се отправят към “Клувията”.

Традиционно всяка година от 5:30ч. започва и плетенето на венеца, който се слага до иконата на носилката, която се отнася до местността. Той се се плете от двама души вече дълги години наред- Леля Люба и Василен Вълев.

88-годишната жена, която е пристигнала днес, чак от София, разказа пред медията ни, че целият ѝ живот е преминал по манастирите, а мисията ѝ не случайна. Тя не помни вече годините, когато е започнала да посещава манастира.

“Сънувала съм на сън да дойда тук в този манастир и да служа на Света Богородица. И аз попитах и тя с висок тон каза така “венецът ще плетеш”, каза леля Люба.

От рано сутринта имаше хора в Бачковския манастир, които се поклониха пред самата икона, целунаха я и оставиха дарове. Повече от хората казаха, че ще се молят най-вече за здраве. Имаше посетители, които заявиха, че, когато са се докоснали до силата ѝ, е станало чудо.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина