Изложба на обявен за “враг на народа“ гениален художник показват в Асеновград

Автор: Plovdiv Now 16097
Изложба на обявен за “враг на народа“ гениален художник показват в Асеновград

Юбилейна изложба, посветена на 110 години от рождението и 30 години от кончината на големия художник.Петър Славов – Кера, ще бъде открита на 21 септември в Асеновград. Експозицията е по идея на асеновградчанина Атанас Кендев, „Станимашка фотографчийница” и се осъществява с помощта на Община Асеновград.

Петър Славов е роден в старозагорското село Трънково, но юношеството и младостта му минават в Станимака. След завършване на Станимашката гимназия през 1931 година е приет в Художествената академия. Завършва я през 1935-a година, а през 1936-а - и Учителския институт. С учителската професия преминава през Разлог, Карлово, Пловдив и София, като рисува активно основно живопис на тема градски пейзажи. Започва активен организационен живот в съюзите на художниците. Става председател на Дружеството на южнобългарските художници, а впоследствие отговорен секретар на СБХ.

Някои организационни активности на Петър Славов - Кера променят изцяло творческия му път и съдба. В политическите битки на партийния живот и последвалия Априлски пленум той е обявявен за враг и е изваден от всички структури на художниците. Получава забрана да излага творбите си. В продължение на 20 години той твори, но картините му не живеят. Реабилитиран е с първата самостоятелна изложба през 1976 година.

В градските и природни пейзажи на Петър Славов хората винаги имат своето място. Включването на човека в пейзажите не само ги оживява, но и спомага за правилното възприемане на „мащаба“. И почти винаги там си играе едно русо момиченце - неговата дъщеря Пиринка.

 Близо 100 негови произведения от всички периоди на творчеството му и всички стилове ще бъдат изложени в една от залите на Възрожденско училище „Св. Георги”. Картините са от семейния фонд на художника и са осигурени за изложбата от неговият внук - небезизвестния Пепи Писарски, част от екипа на група „Атлас”. Именно майката на Пепи е Пиринка - малкото русо момиченце, изобразявано във всяка картина на автора. А бабата на Пепи е асеновградчанката Анна, съпругата на Петър Славов. Това е и връзката на автора с Асеновград.

След реабилитацията си, приживе, художникът има две самостоятелни изложби – първата е през 1976 година, а втората – 1984-а, - както и няколко общи в чужбина и тук. По-късно внукът му Пепи представя твореца в София, Стара Загора, Ямбол. Негови творби се продават в аукционите на цени между 1000 и 5000 лв., а почти всяка градска галерия в страната притежава негови творби.

Откриването на изложбата е от 17,30 ч., а картините ще гостуват в Асеновград до 29-и септември.

Асеновградчани ще имат уникалната възможност да разгледат непоказвани творби от частни колекции, както и известни шедьоври на живелия в младостта си в Асеновград именит творец. Любопитна подробност е, че някои от картините могат да бъдат откупени, една възможност част от творчеството му да остане в града.

Веднага след откриването на изложбата на Петър Славов – Кера ще бъде представена мултимедийната презентация „Трансформации: Асеновградски пейзажи в цветна палитра." - дело на Атанас Кендев и Станимашка фотографчийница. 20 архивни снимки се превръщат в известни картини на български художници от старата школа до наши дни.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина