Изложба в Асеновград показва крепостта Воден, наградиха археолога Росица Морева с почетен плакет

Автор: Plovdiv Now 1168
Изложба в Асеновград показва крепостта Воден, наградиха археолога Росица Морева с почетен плакет

Историческият музей в Асеновград стана домакин снощи открита изложбата „Воден. Античност и Средновековие /IV-XIII век/”, която представя находки, фотоси и друга графична документация от археологическите разкопки на крепостта Воден. За идеята на експозицията и какво може да бъде видяно в нея разказа Виктория Карацанова, уредник в музея.

Росица Морева е научният ръководител на разкопките, които са се извършвали в периода 1976 г. до 2014 г. С огромно вълнение тя се върна назад в годините, за да разкаже на присъстващите на откриването за преживяването на попаднеш на археологическа находка от IV век, да откриваш артефакти на хиляди години и да докоснеш със собствените си ръце предмети от бита, докосвани от царе и велможи от миналото ни. В експозицията могат да се видят върхове на стрели, игли, керамика, фотоси на човешки скелети, богата нумизматична колекция от златни, сребърни и други монети.

По случай своята 80-годишнина археологът Росица Морева бе удостоена с почетен плакет „Асеновград”, както и за цялостна научна, проучвателска и археологическа дейност на знакови местни исторически обекти, за утвърждаване на Асеновата крепост като исторически обект с национално значение и изключителен принос в развитието на музейната институция и музеологията в Асеновград. Отличието й връчи заместник-кмета инж. Мария Вълканова.

Експозицията за крепостта Воден ще остане в Историческия музей до края на годината.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина