Историческият музей в Асеновград представя изложба на самоуки майстори и занаятчии

Автор: Plovdiv Now 5385
Историческият музей в Асеновград представя изложба на самоуки майстори и занаятчии

Историческият музей в Асеновград ще представи днес изложба на самоуки майстори и занаятчии. Събитието се организира вече за седма поредна година в навечерието на празника на занаятчиите и като част от коледно-новогодишната празнична програма на Община Асеновград. Изложбата ще бъде открита в 17.30 часа в централната сграда на музея.

„Основно приложници от Асеновград ще участват в събитието, но има и гости на града. Те ще представят ръкоделия в различни направления, сред които обработка на тъкани, дърворезба, металообработване и други. Опитваме се да представим на посетителите на музея традиционните занаяти, с които старите майстори са се представяли в навечерието на празника на занаятчиите Свети Спиридон“, каза директорът на музея Иван Дуков пред Радио „Фокус“.

Той посочи, че освен изложбата на самоуките майстори и постоянните експозиции в централната сграда на музея, в Етнографската къща и в Старинното училище „Св. Георги“, посетителите все още имат възможност да разгледат и изложбата, посветена на 800 години от възцаряването на цар Иван Асен Втори.

„Асеновград носи името на Иван Асен и ние сме длъжни да отбележим тази кръгла годишнина от възцаряването на патрона на нашия град. Представили сме непоказани досега находки от археологическите разкопки от Асенова крепост. Все пак тя е основно укрепена и представлява сериозен средновековен център точно заради строителните дейности, които цар Иван Асен Втори е предприел“, каза Дуков.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина