Граждани влизат в делото на “Запрянови-03“ срещу РИОСВ в опит да спрат кариерата край Горнослав

Автор: Соня Желязкова 3990
Граждани влизат в делото на “Запрянови-03“ срещу РИОСВ в опит да спрат кариерата край Горнослав

Граждани могат да участват в делото на „Запрянови-03“ срещу РИОСВ-Пловдив, с което инвеститорът протестира срещу заповед на екоинспекцията. С нея му бе отнета възможността да добива мрамор и баластра от находище "Делчовото-2" край Горнослав без да прави ОВОС /Оценка за въздействие върху околната среда/. Това определени Върховният административен съд, след като бе сезиран по жалба на жител на Горнослав и член на местния инициативен комитет, който се бори срещу кариерата, предава trafficnews.bg.

През септември 2023г. Мая Христозова и Катерина Фратева направиха опит да се конституират като страна по делото, за да изкажат несъгласието си с реализация на инвестицията, но Административният съд в Пловдив остави без уважение искането им. Мотивът – те не са незаинтересована страна по казуса. С това си действие магистратите ни лишават от правото ни се защитаваме и да участваме в процеса по обжалване на подобни процедури, заявиха граждани. Освен че обжалваха определението пред ВАС, бе организиран и протест от жители на пет асеновградски села. Той бе последствие от няколко неуспешни опита да се противопоставят на инвеститорския интерес в региона чрез жалби в административните съдилища в Пловдив и София.

Върховните магистрати обаче са сметнали, че отказът гражданите да бъдат конституирани като страна по делото представлява неправилно приложение на материалния закон.

„Независимо от вида на акта, след като същият е издаден в процедура по ОВОС, заинтересованата общественост следва да бъде допусната до участие в процедурата на всеки от нейните етапи, както чрез предоставяне на достъп до информация, така и чрез осигуряване на възможност за участие в производствата по съдебно оспорване на тези актове“, се посочва в решението на ВАС.

Пояснява се, че правото на оспорване следва да се разбира не само в тесния му смисъл на лично иницииране на съдебно обжалване срещу тези актове, но и в смисъла на участие като подпомагаща органа страна.

С настоящото определение на Върховния съд обаче не се посочва, че въпросните лица имат право да обжалват концесията като цяло – каквото бе идеята на протеста. Става дума единствено за правата им да възразят срещу процедурата по ОВОС.

Определението на ВАС е постановено в съответствие с националното право и международните актове, които гарантират достъпа до съд на заинтересованата общественост във всички производства, свързани с околната среда. Същевременно обаче то показва, че ВАС не е постоянен в защитата си на обществения интерес. Само да си припомним, че на противоположна позиция беше същия съд през декември месец, когато прие, че живеещите в Горнослав не могат да оспорят законосъобразността на концесията за добив на инертни материали, предоставена на същия концесионер за 35 години“, коментира правният защитник на гражданите Снежана Стефанова пред TrafficNews.

Тя разкри, че в момента активисти и граждани подготвят жалба до съда в Страсбург, в основата на която ще бъде засегнат проблемът с получаване на правна защита в битките срещу кариери за добив на природни богатства.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина