Глобиха държавна фирма за замърсява с уран и радий, тя поиска отмяна на 5 бона санкция

Автор: Виктория Петрова 6893
Глобиха държавна фирма за замърсява с уран и радий, тя поиска отмяна на 5 бона санкция

„Екоинженеринг-РМ”, чийто принципал е Министъра на икономиката, е уличено в допускане на замърсяване на водата на река Чепеларска с уран и радий. За констатираното нарушение дружеството, чийто капитал е 100% държавен, е санкционирано с глоба от 5000 лева от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ /БДИБР/.

Въпреки нарушението, което е довело до риск за живота и здравето на мнозина и до замърсяване на околната среда с непредвидими последици, държавната фирма иска от Районния съд в Пловдив да отмени наказателното постановление, с което да бъде ликвидирана наложената му глоба. Магистратите в Пловдив обаче категорично са отказали да опростят финансовата санкция.

„Екоинжинеринг-РМ“ не отрича че е имало излив в дере което се влива в река Чепеларска, което се доказва и от събраните по делото доказателсва, но се позовава на процесуални нарушения, поради които твърди че нарушението не е извършено от него, което обаче не се приема от съда.

Дружеството е създадено по силата на Постановление № 74 на Министерски съвет от 27.03.1998 г. за ликвидиране на последствията от добива и преработката на уранова суровина с цел да осъществява от името на държавата организацията и контрола на дейностите по техническата ликвидация, по техническата и биологичната рекултивация и изпълнението на свързаните с това дейности по водовземане, пречистване, заустване и мониторинг на води, както и всякакъв друг вид мониторинг за ликвидиране на последствията от проучването, добива и преработката на уранова суровина в обектите и засегнатите райони.

Куриозното в случая е, че вместо да упражнява контрол и да "ликвидира последствия", фирмата е допуснала заустване, т.е. постъпване на радиоактивни води във воден обект, а оттам и в канализацията. 

Проверката е извършена миналата година на дере в близост до село Нареченски бани. Става дума за Бившпроучвателен наклонен сондаж, който се намира в Нареченското рудно поле и който се стопансива от „Екоинженеринг-РМ”. При поверката е установен самоизлив на води от сондажа с дебит около 0,35 л/сек, постъпващи на поръвхността на дере, което чрез водосток се влива в река Чепеларска. При проверката е констатирано заустване на изтичащите води в дерето, а анализът е показал замърсяване с естествен уран и радий, поради което изтичащите води се определят като отпадъчни руднични води. Разрешение за заустването на радиоактивната вода няма. 

Пробите били изследвани детайлно в лаборатория и показали наличието на олово, никел, арсен, желязо /разтворена форма на металите/, естествен уран, радий-226, обща α - активност, обща β - активност, калциево-карбонатна твърдост.

Според закона именно държавното дружество стопанисва, упражнява мониторнг и отговаря за ликвидиране на последствията от добива и преработката на уранова суровина в този район и обект. Според данните по делото липсват каквито и да е доказателства „Екоинжинеринг-РМ“ да е осъществявал мониторинг, "независимо от не малкото финансиране от държавата", както се изразяват магистратите. 

„Екоинжинеринг-РМ“ ЕООД е следвало да вземе мерки през годините и да не допуска замърсяване на околната среда от бившия проучвателен наклон като съблюдава съответните законови разпоредби. Жалбоподателя е допуснал заустване на отпадъчни води за експлоатация на съществуващи обекти, в т. ч. канализационни системи на населени места, селищни и курортни образувания", пише в решението на съда. 

Не е ясно кой е собственика на Бившпроучвателен наклонен сондаж, но напълно възможно е собстветвеникът да е държавата, това обаче не означава че не следва да се вземат мерки за ликвидирането на последиците от уранодобива, които създават огромен риск за човешкото здраве. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина