Габровският театър очарова асеновградчани с пиесата “Чешити“ по разкази на Чудомир

Автор: Plovdiv Now 6643
Габровският театър очарова асеновградчани с пиесата “Чешити“ по разкази на Чудомир

Уютната зала на читалище „Родолюбие” в Асеновград събра в петък вечер ценителите на качествения театър.  Гост беше Драматичен театър „Рачо Стоянов” от Габрово със спектакъла „Чешити” по разказите на Чудомир. Общо 12 актьори пресъздадоха с талант и настроение най-колоритните персонажи от творбите на автора.

Режисьор на спектакъла е Невена Митева, а хореографията е дело на Лъчезар Захариев. Участват актьорите Велислава Маринкова, Силвия Боева, Надежда Петкова, Адриана Димова, Магдалена Славчева, Димо Димов, Светослав Славчев, Петко Петков, Живко Гущеров, Ангел Калев, Валери Радев, Любен Попов, Тони Христова.

Публиката със сигурност преоткри колоритния свят на Чудомир, в чийто център е представен животът в едно село, с неговите изобретателни жители, майтапчии и неуморното им старание да си погаждат един на друг номера. Станаха свидетели на шеметна надпревара от събития и герои – как да излъжат градския тарикат, да разкрият ли няколко изневери, могат ли да оженят един заклет ерген и как се надвива проклет женски инат.

Спектакълът е носител на наградата „Чудомир“ от петнадесетия театрален фестивал „Комедиен хит на сезона” в рамките на Чудомировите празници в Казанлък през 2016 г.

На сцената сред стилизирани декори, показващи селския бит на онези дни в началото на 20-ти век, когато „европейското“ леко навлиза в народопсихологията на българина, оживяха комичните образи на основните действащи лица от епохата - кръчмарят, изнеженият даскал, селските тарикати, мъж под чехъл, една кокона, която върти любов с най-желания ерген, обикновените булки, за които клюките са начин на живот и единствено удоволствие. Много симпатии предизвика и образа на баба Ната, която недочува и недовижда, но това не ѝ пречи  да знае всичко за всеки. Не липсваше и образа на злата жена, която бие и тормози мъжа си, а той не знае как да ѝ угоди и по цял ден кисне в кръчмата.

Между едно погребение и една сватба на сцената се случиха множество комични ситуации, които караха зрителите да се смеят до сълзи. „Ярките характери на героите са особено актуални и днес, защото зад маската на съвремието ние сме си същите, каквито сме си били винаги и каквито така красноречиво ни е описал в разказите си Чудомир“, считат актьорите, които още с първите си реплики накараха хората в публиката да се почувстват у дома, на място, което им е познато, мило и уютно.

И независимо, че действието пресъздаваше моменти на тъга и радост, сплетни и майтапи, любов и омраза, приятелство и свади, накрая всички се хванаха заедно на хорото. С вечното послание, че ние сме един народ и каквото и да става, трябва да сме заедно - в добро и зло, в радост и мъка, в болест и здраве, в богатство и бедност.

Забавната пиеса и талантът на актьорите от Габрово изправи асеновградчани на крака за бурни аплодисменти и разговори след края на спектакъла.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина