Фарс в съда в Асеновград: Перата репликира обвинители и вещи лица, били предубедени

Автор: Деница Лещева 7040
Фарс в съда в Асеновград: Перата репликира обвинители и вещи лица, били предубедени

В същински фарс се превърна днешното заседание по делото срещу Петър Низамов - Перата. Той е обвинен в това, че е нанесъл лека телесна повреда по хулигаски подбуди на оператора Петър Дженаваров по време на национален протест. По-рано днес бе представено заключението на назначената тройна съдебно - психиатрична експертиза, която следваше да изясни в какво състояние се е намирал обвиняемият в момента, в който се предполага, че е атакувал Дженаваров. Разпитът на вещите лица обаче прерасна в словесна престрелка, а Низамов и адвокатът му Стоянов получиха няколко предупреждения от страна на съдията. 

Повод за бурните реакции бе самото заключение, в което експертите Димова, Панова и Димитрова изразяват единодушие, че Низамов не е бил в състояние на физиологичен афект по време на деянието. Вещите лица са категорични, че той е осъзнавал свойството и последиците от деянието си. В хода на разпита защитата яростно атакува обстоятелството, че експертите са базирали заключението си на обясненията, снети от Низамов в хода на досъдебното производство. Според Перата и защитата му имало много по-категорични доказателства, с които обаче вещите лица не са били запознати. Сред тях е и видеозапис от протеста, предоставен от местна телевизия. Предмет на бурен дебат стана значението на термина "физиологичен афект", а вещите лица бяха помолени подробно да обяснят в какво се изразява той. Самият Низамов постави неколкократно въпроса, защо експертите не са взели предвид видеозаписа като "обективно доказателство".

В отговор вещите лица изтъкнаха, че са се запознали с предоставените им от разследващи полицаи материали, но видеото не било сред тях. Те обаче бяха категорични, че видяното на него не би променило заключението им.

"Цитираният запис няма отношение към преживяванията на Низамов. По-важни са обясненията му", изтъкнаха експертите. Те допълниха, че обвиняемият категорично е отказал да попълни въпросник, чрез който да бъде изследван темпераментът му. Това обаче не било задължително за преценката им, нито пък било сред поставените от експертизата задачи. Вещите лица се позоваха и на част от обясненията на Низамов, които гласят, че първото нещо, което направил, след като бил ударен, било да вдигне телефона си от земята. Според тях това изключвало състояние на афект, което се проявява чрез бързонастъпващи реакции.

"Вие наясно ли сте, че съгласно НПК аз имам право на защитна теза и дори да излъжа в обясненията си?", контрира ги самият Низамов. На въпроса му експертите отговориха, че показанията му дават много по-богата представа за личностния му статус, тъй като афектът се проявява различно при всеки вид темперамент. Перата неколкократно репликира, изтъквайки, че личностният му статус не е изяснен от психолозите. Самите вещи лица той определи като "некомпетентни, предубедени и заинтересовани от изхода на делото". 

Заради словесните атаки обвиняемият бе неколкократно скастрен от съдия Бедачев, който изтъкна, че по време на разпит би следвало да се задават въпроси, а не да се отправят реплики и констатации. Въпреки че няколко пъти помоли подзащитния да седне и да замълчи, адвокат Стоянов не остана по-назад в спора си с вещите лица. За да изясни какво влияние оказва личностният статус върху проявата на афект от страна на различни лица, той постави въпроса как биха реагирали експертите в подобна ситуация, опитвайки се да съпостави евентуалната реакция на подзащитния си в условията на протест и на една от "докторките", която определи като "60-годишна жена". Напрежението достигна връхната си точка, когато Низамов извади от чантата си няколко листа хартия и попита вещите лица дали това е експертизата им. Въпросът му не бе приет от съда, тъй като въпросният документ представлявал ксерокопие и сам по себе си не бил предявен към съда. В същия момент адвокат Стоянов настоя, че иска да бъде назначена нова петорна експертиза. След последвалата размяна на реплики съдия Бедачев се закани, че ако още веднъж се наложи в залата да бъде повишен тон, обвиняемият и защитникът му ще бъдат санкционирани, а делото - насрочено за друг ден. 

"Знаем, че всички сте заедно, знаем, че си работите в екип и по други дела", коментира адвокатът, визирайки експерти, прокуратура и съд. 

"Участвал съм в сто дела, никъде го няма това", изрази протеста си Низамов. В крайна сметка вещите лица бяха разпитани, а заключението им - прието. Искането на защитата за повторна експертиза не бе допуснато. На няколко пъти Перата се опита и да заснеме лицата на вещите лица с телефона си.

В залата липсваше пострадалият оператор, който бе представляван от защитника си в качеството на частен обвинител. По време на заседанието към делото бяха приложени записи от интернет пространството, предоставени от БТВ. Страните изгледаха и записа, заснет от оператора на ТВ САТ КОМ Вакрил Попов. Това се случи, докато той даваше показания като свидетел. Въпреки че Попов е уловил момента, в който неизвестен човек докосва Низамов, изтръгвайки телефона му, самият оператор изтъкна, че не е бил пряк очевидец на самото деяние. Малко преди това бил ударен друг негов колега. Затова той се обърнал и попитал дали всичко е наред. Камерата му обаче останала насочена към епицентъра на събитията. В следващия момент Попов чул реплика "Не ме удряй", отправена от Перата, след което видял единствено как операторът на БТВ се извинява на Низамов и преминава от другата страна на полицейската блокада. 

"После се оказа, че съм го снимал", обясни операторът. 

Другите четирима свидетели, чиито показания трябваше да бъдат изслушани днес, не присъстваха в съдебната зала. В хода на заседанието стана ясно, че само един от тях е бил редовно призован, като за някои е известно, че са напуснали пределите на страната. Дали техните показания ще доизяснят фактическата обстановка, ще стане ясно в следващото заседание.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина