Експерти обследват опожарената гора край Хвойна

Автор: Plovdiv Now 7600
Експерти обследват опожарената гора край Хвойна

Горски експерти извършват обследване на опожарената гора край Хвойна, съобщи инж. Здравко Бакалов, директор на Южноцентралното държавно предприятие в Смолян.

При първоначалните огледи на терена е установено, че около 350 - 400 дка от гората е унищожена от върхов пожар и тази част следва да бъде изсечена. За дърветата, горели при низов пожар, ще се изчака, за да се прецени дали ще се наложи изсичането им.

Досегашните огледи на зоната потвърждават, че опожарената територия е над 1000 декара. Следва да се обследва здравословното състояние на гората, а там, където е бил върхов пожар и са изгорели 100 процента от дървостоя, ще се отсече изцяло, обясни Бакалов. За горските територии, попаднали в низов пожар, ще се изчака, за да се види как ще реагират дърветата, и ако започнат да съхнат, тогава ще се прибегне към отсичането им. По предварителни разчети пострадалите от върхов пожар площи са около 40 на сто от обгорената зона.

За изгорелите горски площи, за които ще се предприемат сечи, ще се обявят процедури за дърводобив, уточняват от Южноцентралното държавно предприятие. Усвояването на пострадалата от върховия пожар дървесина ще бъде с приоритет.

Верижна машина на предприятието вече разчиства и прокарва пътища до зоните на пожара. Гасенето на пламналата на 1 септември гора край Хвойна бе сериозно затруднено от липсата на горски пътища.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина