Екскурзовод обясни има ли таен тунел под Асеновата крепост

Автор: Plovdiv Now 11286
Екскурзовод обясни има ли таен тунел под Асеновата крепост

Векове наред съществуват легенди за таен подземен тунел под крепостта. Тези легенди са противоречиви, някои от тях посочват едно място, от което крепостта предлагала изход на своите обитатели при трудни моменти, други посочват съвсем друго. Трети пък казват, че това не е било тунел, а "трезор", в който са се съхранявали несметни богатства. Нека обаче научим какви са различните версии за този подземен таен тунел, пише stanimaka.blogspot.com.

Първата версия е, че от крепостта е започвал тунел, чиито изход е бил в реката до днешния мост до ресторант "Високата пещ". Нашето семейство имаше семеен познат, който преди десетилетия е практикувал риболов с харпун и се кълнеше, че е видял проход, чиито отвор е бил достатъчно голям, за да може през него да премине изправен човек. Това си откритие той е направил докато е обследвал подводните ниши, намиращи се точно под шосето, в пасажа, който е разположен непосредствено под крепостта. Разбира се, не е посмял да влезе навътре, защото по неговите думи не е имал нито екипировката нито куража да го направи. Нека не забравяме, че шосето, което днес свързва Асеновград и Смолян е строено преди около век и във времената, в които крепостта е била действаща, изобщо го е нямало, пише екскурзоводът Ивайло Мирчев.

Втората, не по-малко интересна версия е, че този тунел е започвал от пода на църквата "Св. Богородица Петричка". През 1928 година, когато Чирпанското земетресение удря жестоко този район на България, кубето на църквата се срутва и пробива дупка в пода между наоса и приземието. Архивната снимка, която съм публикувал, вероятно е от периода след земетресението. Доводите ми за това са, че на снимката има дупка в пода, която както вече казах, е следствие на рухването на кубето. Забелязвате ли и светлината, която се вижда в десния край на снимката и прозореца? Ясно личи, че по време на заснемането е било малко преди обяд, слънцето е почти в най-високата си точка (в тази част на деня слънцето винаги проблясва през прозорците от този ъгъл). Толкова светлина по северната стена може да има само ако липсва голяма част от покривната конструкция.

Сондаж в югоизточния край на приземния етаж на храма

Преди близо десетилетие се проведоха възстановителни дейности в крепостта, като част от проект "Асеновград - свещената порта на Родопа". По време на тези дейности стана ясно, че в основата на църквата има скала (видно от снимката). По този начин хипотезата за тунел в това сакрално пространство от крепостта не намира фактическо доказателство.

Третата версия, която съм чувал от възрастни хора (отдавна покойници), е че крепостта е притежавала несметни богатства, които са били скрити на сигурно място в тунел, който е прокопан през скалата и неговото начало е било от пода на голямото водохранилище, намиращо се на върха на крепостта. През втората половина на 40-те години на миналия век, съкровището е открито и отнесено от тогавашната власт, а самият тунел е взривен, за да няма възможност за ново търсене.

Дали е имало таен проход? Да, това е твърде вероятно. Къде е бил и какво се е случило с него може само да гадаем. Възможно е той да очаква по-добри и обезпечени финансово дни за националната ни археология и едва тогава да разкрие тайните си. Със или без таен подземен тунел, Асенова крепост остава все така магнетично място, което привлича туристи не само от България, а и от целия свят.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина